kézigránát (illusztráció), forrás: pixabay.com

Szovjet robbanótestek és lőszerek kerültek elő Maglódnál

Szovjet robbanótestek és lőszerek kerültek elő Maglódnál

Egyebek között RPG-40-es kézigránátok és nyolcvankilónyi gyalogsági lőszer. Erről írt a Magyar Honvédség tűzszerész és hadihajós ezrede pénteken a Facebook-oldalán.

A közelmúltban érkezett bejelentésre kiérkező tűzszerészek fémkereső műszerrel átvizsgálták a területet és négy szovjet RPG-40-es romboló hatású, harcjármű elleni kézigránátot, egy RG-42-es és egy F-1-es típusú, ugyancsak szovjet kézigránátot ástak elő.

“A több méter mély gödröt feltárva a kézigránátok közelében nyolcvankilónyi 7,62 milliméteres gyalogsági lőszer is előkerült eredeti faládában, gyári csomagolásban. A lelet jó állapota annak is köszönhető, hogy a tárolóegységeket nyolc évtizede szurokkal légmentesítették”

– közölték.

A bejegyzésben emlékeztettek arra, hogy a most elszállított robbanóeszközök a második világháborúban Budapest védelmére kiépített Attila-vonal első, Alsógödtől-Dunaharasztiig húzódó vonala környékén lezajlott összecsapásokból maradhattak vissza. A szántóföldön található gödröt pedig a háború után temethették be.

Kapcsolódó cikkek