fotó: pixabay.com

Rekord költségvetéssel indul az év ebben a városban

Rekord költségvetéssel indul az év ebben a városban

Minden korábbit meghaladó, több mint 64 milliárd forintos főösszeggel indul idén Zalaegerszeg költségvetése. Ezt közölte pénteki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) az előző napi közgyűlés döntéseit ismertetve elmondta: tavaly 43 milliárd forint főösszeggel indult a város költségvetése, ami a további támogatásokkal kiegészülve, a múlt év végére elérte az 54,3 milliárd forintot.

“Idén minden eddiginél magasabb összeggel, 64,2 milliárd forinttal fogadták el a zalai megyeszékhely költségvetését, de ez az összeg minden bizonnyal az év során szintén tovább emelkedik”

– mondta.

A polgármester jelezte, az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap az arányos városfejlesztés, vagyis hogy minden városrészben legyenek út- és járdafelújítások, zöldterület- és közműfejlesztés.

“A város folyamatos gazdasági fejlődésének köszönhető, hogy évek óta emelkedik a helyi iparűzési adóból befolyó bevétel, az 2014-ben még 3,2 milliárd forint volt, idén a tervek szerint 4,7 milliárd forint lesz”

– közölte.

A kiemelt beruházások között említette a települési operatív programból megvalósuló újabb iskolafelújítást 344 millió forintból, a kézműves- és helyi termékek 600 millió forintból megvalósuló új piacát, és a Gébárti-tó környékén új hidak, gyalog- és kerékpárutak építését. Ennél is nagyobb összegekből indul el a Modern városok programban az alsóerdei sport- és rekreációs központ kialakítása, a Göcseji Múzeum Mindszentynek és a kommunista egyházüldözésnek emléket állító új épületszárnyának építése, illetve a nagytemplom felújítása és orgonabeszerzése – sorolta Balaicz Zoltán.

A zalaegerszegi közgyűlés döntött arról is, hogy a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház továbbra is az állam és az önkormányzat közös fenntartásában működik.

“A zalai teátrum tavaly összesen mintegy 337 millió forint állami és 175 millió forint önkormányzati támogatást kapott, a működési költségek közel kétharmadát tehát az állam finanszírozta, a remények szerint a kormányzati forrás idén tovább is növekedhet”

– vélekedett a polgármester.

Kapcsolódó cikkek