fotó: pixabay.com

Rájöttek, mi okozhatta a nagy tüzet Piliscsabán

Rájöttek, mi okozhatta a nagy tüzet Piliscsabán

Valószínűleg kerti bográcsozás következtében pusztított nagy területen tűz kedden Piliscsabán. A lángok átterjedtek a közeli erdő aljnövényzetére, egy raklapüzemre és egy fűrészportárolóra is. Erről tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán a médiát.

Az OKF ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy tűzgyújtási tilalom van érvényben az ország egész területén. Tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén tilos. A kerti sütögetés nem tiltott ugyan, ám csak fokozott odafigyeléssel tanácsos ilyen tevékenységet végezni – hívták fel a figyelmet -, mert a nagy hőségben a növényzet könnyen meggyulladhat.

Az idén már 11 500 szabadtéri tűzesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, az országos tűzgyújtási tilalom életbe lépése óta, vagyis július 2. óta pedig majdnem hétszázszor.

A legtöbbször Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében csaptak fel szabadtéren a lángok. A tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az ezen az oldalon vagy az ezen a honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni. Azt is közölték, hogy a piliscsabai tűz keletkezésének körülményeit a katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárásban tisztázza.

Kapcsolódó cikkek