Megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak

Megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak

Székelyföldi Edina (b) és Balogh Szilvia megváltozott munkaképességű dolgozók az általuk készített nemzetiszínű csákókat mutatják az augusztus 20-i ünnepi előkészületek során a Jászai Mari téren felállított sátorban 2012. augusztus 18-án, fotó: Kovács Attila/MTITucatnyi megváltozott munkaképességű ember segíti az augusztus 20-i ünnepi előkészületeket. A hírt Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára jelentette be szombaton Budapesten.

A Kézmű Nonprofit Kft. munkatársai az ünnepet megelőző hétvégén 700 nemzetiszínű csákót készítenek, ezeket az ünnep délelőttjén egy budapesti hajókiránduláson részt vevő hátrányos helyzetű és állami gondozott gyermekek viselnek majd. A kalapokat a Jászai Mari téren felállított sátrakban vágják ki és illesztik, ragasztják össze. Az államtitkár hangsúlyozta, ezzel az akcióval is arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a megváltozott munkaképességűek helyzete, foglalkoztatása a kormányzat egyik kiemelt feladata. 2012 és 2014 között 30 milliárd forintot költenek csak képzési programokra, amelyekben több ezren tudnak részt venni.    

megváltozott munkaképességűek augusztus 20.

Gergely Rózsa (b) és Krizbai Judit megváltozott munkaképességű dolgozók nemzetiszínű csákókat készítenek az augusztus 20-i ünnepi előkészületek során a Jászai Mari téren felállított sátorban 2012. augusztus 18-án, fotó: Kovács Attila/MTI

Kovács Zoltán szerint az ő munkájuk legalább annyira nélkülözhetetlen része az ünnepnek, és fontos ahhoz, hogy zavartalanul és sikeresen menjen végbe, mint bármely más lebonyolító szervé. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy már több ezren tudnak részt venni azokban a munkafolyamatokban, amelyekben világszínvonalú termékeket állítanak elő a sportszerektől a különböző bőr- és textilruházatig. 

Az augusztus 20-i hajókirándulásra az ország különböző pontjairól érkeznek hátrányos helyzetű és állami gondozott gyermekek. A cél, hogy évről évre minél több gyermeket tudjanak megismertetni az ünnep szépségeivel – fogalmazott az államtitkár. 

Kovács Zoltán az augusztus 20-i ünnepségek költségeiről is beszámolt. A teljes költségvetés nem éri el a 270 millió forintot, ebből 150 millió forintba kerül a tűzijáték a biztosítási kiadásokkal együtt. Az idei tűzijáték előkészítése során is igyekeztek újdonságokkal előállni. Az államtitkár a motívumokról nem kívánt beszélni, de a közben hallható zenékkel már korábban megismerkedhetnek az érdeklődők a Petőfi Rádió műsoraiban. 

A tűzijáték legtöbb bombáját az idén is uszályokról lövik fel – adott némi betekintést az ünnepi látványosságba az államtitkár. Mint elmondta, az idén a Gellérthegy helyett a Lánchídról és környékéről lőnek fel rakétákat. A szervezők nem számítanak rendkívüli időjárásra az ünnepi programok idején, de felkészültek egy esetleges esőre is – tette hozzá az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek