Megkezdődhet a budai Vár helyreállítása

Megkezdődhet a budai Vár helyreállítása

Budai vár

Az ajánlati felhívás hamarosan megjelenik a Közbeszerzési Értesítőben. Az MNV közleményében emlékeztet rá, hogy az elmúlt évek téli időjárása jelentős károkat okozott a budavári palotát övező vár- és támfalakban. Az idei zord tél, majd az ezt követő rendkívül csapadékos időjárás miatt a Budai Vár falai részlegesen tönkre mentek. A Kulturális Örökségvédelmi Iroda több kötelezést is kiadott a veszélyes szakaszok mielőbbi helyreállítására.

Budai vár

A Budai Vár helyreállítási, veszély-elhárítási munkáira az adott helyszín és az elvégzendő speciális feladatok miatt külön eljárásban kötne az MNV Zrt szerződést a lehetséges kivitelezőkkel, külön kezelve az egyéb – műemléki és nem műemléki – ingatlanokon országosan végzendő javítási, helyreállítási munkáktól.

A tervek szerint tehát külön eljárás keretében több, főként műemléki ingatlanon is elindulhatnak a helyreállítási munkálatok. Az MNV Zrt. a keret-megállapodást mindkét eljárás esetén egy éves időtartamra kötné meg, a Budai Várnál nettó ötszázmillió forint, míg a további ingatlanoknál 1,5 milliárd forint plusz ötven százalék értékben, hogy ne csak az idei, de a jövőre tervezett építési munkák nagy részének elvégzésére is keretet adjon.

Buda vár este

A keretmegállapodásban meghatározott összeg nem jelent kötelezettségvállalást MNV Zrt. számára – jegyzik meg. Az eljárás eredményhirdetése, valamint a nyertes ajánlattevővel való szerződéskötés 2011 szeptemberében várható. Emlékeztetnek rá: folyamatban van a pécsi Középkori Egyetem építési beruházásának befejezése céljából indított nyílt közbeszerzési eljárás is, amelyre az ajánlatokat 2011. július 22-ig lehet beadni. A munkák elvégzésével, a műemlék-együttes környezete, külső megjelenése méltó lesz a 2009-2010-ben megújult pécsi belvárosi környezethez.

Kapcsolódó cikkek