Orbán Viktor kormányfõ fogadja a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából érkezõ Angela Merkel német kancellárt Sopronban 2019. augusztus 19-én, fotó: Szecsõdi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Megérkezett Angela Merkel Sopronba ünnepelni

Megérkezett Angela Merkel Sopronba ünnepelni

A németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak a német újraegyesítéshez nyújtott hozzájárulásért. Így fogalmazott a német kancellár szombaton megjelent szokásos hétvégi videóüzenetében, amelyben ezúttal a Sopron mellett harminc éve tartott úgynevezett páneurópai pikniket idézte fel.

Azt mondta, a magyar-osztrák határon 1989. augusztus 19-én tartott rendezvény alkalmából megnyitottak egy határkaput, és 700 ember az egykori NDK-ból megragadta a lehetőséget arra, hogy elmeneküljön Nyugatra.

“Magyarország ezzel hozzájárult ahhoz, hogy megtörténhessen a német egyesülés csodája”

– húzta alá Angela Merkel.

“Magyarországban megvolt a bátorság ahhoz, hogy a határnyitással lehetővé tegye a menekülést az NDK-ból érkezett embereknek, ami a berlini fal lebontása és a német egység megvalósítása felé vezető út egy nagyon fontos építőeleme”

– fejtette ki a kancellár, hozzátéve, hogy a folyamathoz a térség más országaiból, például Lengyelországból és Cehszlovákiából is hozzájárultak.

A folyamat végül “Európa egyesítéséhez és a hidegháború meghaladásához” vezetett, és így kialakult egy

“nagy, új partnerség Közép-, és Kelet-Európa országaival, amelyet ma közösen élhetünk meg az Európai Unióban és a NATO-ban”

– mondta Angela Merkel.

Willkommen

Willkommen

Közzétette: Orbán Viktor – 2019. augusztus 19., hétfő

Arról is beszélt, hogy a harminc évvel ezelőtti események mélyreható átalakulással jártak sok ember életében, és ugyan voltak, akik keserű tapasztalatokat szereztek, mert például elveszítették a munkájukat, a nagy többség úgy véli, hogy a változások pozitívak voltak.

“A sok megoldandó feladat mellett is mégiscsak nagy öröm demokráciában és szabadságban élni”

– mondta a német kancellár.

A határnyitás 30. évfordulójáról Angela Merkellel együtt emlékeznek meg hétfőn Sopronban.

A német kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ökumenikus istentiszteleten vesz részt és beszédet mond a soproni evangélikus templomban, majd egy ebéd keretében kétoldalú megbeszélést folytatnak.

Kapcsolódó cikkek