Az iskola tanulóinak mûsora a budapesti Nikola Tesla szerb iskolaközpont fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2018. november 16-án, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Jó hír a szerb kisebbségnek

Jó hír a szerb kisebbségnek

A szerb kisebbség számíthat a magyar kormányra. Ezt mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a budapesti Nikola Tesla szerb iskolaközpont fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Az államtitkár hangsúlyozta, a Kárpát-medence népeinek múltbeli kapcsolatában sok a negatívum, és a “mi felelősségünk és feladatunk, hogy gyógyítsuk a sok-sok sebet és erősítsük egymást”.

Soltész Miklós történelmi jelentőségűnek és más országok számára is példaértékűnek nevezte Szerbia és Magyarország elmúlt években kialakult kapcsolatát. Hozzátette: a két nemzet egymásra van utalva, legyen szó akár a vajdasági magyarok és a többségi szerb, akár a magyarországi szerbek és többségi magyar társadalom kapcsolatáról.
Hozzátette,

a szerb nemzet akkor is számíthat Magyarország kiállására, ha más országokban valamilyen támadás éri a szerb kisebbséget.

“Mi ki fogunk állni mellettük, mert tudjuk, mit jelent, amikor a magyar kisebbséget elnyomják”

– fogalmazott.

Soltész Miklós kitért arra, hogy a Nikola Tesla szerb iskolaközpont bővítését kétszáz millió forinttal támogatta a kormány, a következő időszakban pedig 2,4 milliárd forintot költenek a magyarországi szerb iskolarendszer fejlesztésére Lóréven, Battonyán és Szegeden.

A Nikola Tesla iskola diákjaihoz szólva azt mondta,

rajtuk múlik, hogy megőrzik és továbbadják-e azt a kultúrát, amit az iskolában kaptak.

Sarcevic Mladen szerb oktatási miniszter arról beszélt: Szerbia igyekszik eleget tenni a kisebbségi jogok védelmének, és jó az együttműködés a szerb kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség között. Elmondta, a magyar állam minden fontos programjukat támogatja, nemcsak itt Magyarországon, hanem a Vajaságban is, ahol

“közösen igyekeznek biztosítani a kétnyelvű oktatást a magyarok lakta területeken”.

Az ünnepségen elhangzott: Magyarországon a  szerb oktatás története a 18. századig nyúlik vissza. A 20. század elején minden szerb iskola egyben felekezetei iskola is volt, így 1948-ban, amikor a kommunista hatalom minden felekezeti iskolát államosított, a szerb felekezeti iskolákat is bezáratta.

Ekkor Pomázon délszláv állami iskolát nyitottak. Az intézmény később Budapestre költözött. A délszláv válság után a szerb és horvát iskola kettévált. Hivatalosan 1993-ban kezdte meg működését Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. Az intézmény 2008-ban vette fel Nikola Tesla fizikus, feltaláló nevét.

Kapcsolódó cikkek