Ez hazánk egyik legjelentősebb korszerűsítése

Ez hazánk egyik legjelentősebb korszerűsítése

Nyíregyháza

A mintegy kétezer négyzetkilométeres vízgyűjtő területtel rendelkező Nyíri belvízrendszer minden főfolyására elkészült egy rehabilitációs program, amelynek második üteme a Máriapócsi-főfolyás korszerűsítését célozza – mondta el Bodnár Gáspár, a projektgazda Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A vízgyűjtő terület a térség tizenöt településének huszonhétezer lakóját érinti, akik döntően a mezőgazdaságból élnek. A beruházás révén növekszik a belvizek elvezetésének biztonsága, emellett lehetőség nyílik a vizek visszatartására és a termőföldek öntözésére a nyári aszályos időszakokban – emelte ki a nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője.

Csatorna

Máriapócsi-főfolyás

Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a rehabilitációs projekt során huszonegy kilométer hosszban végeznek el mederkotrást a csatornán, felújítanak húsz műtárgyat, valamint rekonstrukción esik át a Nyírség legnagyobb – négymillió köbméter víz befogadására képes – tározója. Utóbbira azért van szükség, mert az időjárás és a fagyos időszakok tönkretették a tározó gátját, a műtárgy vízszint-tartásának biztonsága jelentősen lecsökkent. 

A Levelek közelében lévő tározó a vízelvezetésben egyaránt fontos szerepet játszik, mivel innen tudnak öntözővizet adagolni a Máriapócsi-főfolyáson keresztül egészen a Lónyay-főcsatornáig. A tározótöltésen elkészül egy kétezerhatszáz méter hosszú egy út, így a tározó többcélú hasznosításra is alkalmassá válik – tette hozzá Bodnár Gáspár. A munkálatok már elkezdődtek a területeken, a beruházással várhatóan 2012 májusára készül el a kivitelező a Békés-Green Kft.

Kapcsolódó cikkek