Átadták a váci mélygarázst

Átadták a váci mélygarázst

Átadták a csaknem háromszáz férőhelyes mélygarázst hétfőn Vác belvárosában. A kétmilliárd forint állami támogatásból megvásárolt és felújított létesítmény megnyitásával egy több mint tíz éve húzódó ügy zárult le a Pest megyei városban.

Fördős Attila (Fidesz-KDNP) polgármester az ünnepélyes átadáson elmondta: hosszú éveken át csúfította a váci belvárost a félbehagyott mélygarázs, amelynek térfelszíne is balesetveszélyes volt.

A háromszintes, 297 parkolóhelyet biztosító létesítmény átadásával ezt a régóta húzódó problémát lehetett lezárni.

A polgármester az MTI-nek felidézte, hogy a belváros átépítésével kieső parkolóhelyeket – mintegy 160 helyet – pótolni kellett. Több mint 11 évvel ezelőtt kezdeményezte az önkormányzat a beruházást, ám időközben világossá vált, hogy a beruházó, a finanszírozó és az önkormányzat akkori konstrukciója finanszírozhatatlan. Bár a mélygarázs az évek során végül elkészült, forrás és a befejező munkálatok hiányában átadni nem lehetett.

Az eredeti, háromoldalú szerződést kétoldalúvá kellett átalakítani úgy, hogy adásvétel keretében szerezzen tulajdont az önkormányzat – magyarázta Fördős Attila. A műszaki területen történt változás után meg kellett határozni a valós költségeket, majd ehhez forrásokat kellett teremteni – ezt az állam megtette -, ezt követően ki kellett alakítani az üzemeltetés szervezeti és személyi feltételeit, és elvégezték az összes utómunkálatot is – mondta. 

A beruházást állami forrásból finanszírozták, az önkormányzatnak ez nem került pénzébe – emelte ki Fördős Attila, hozzátéve, hogy az üzemeltetés során ki kell alakítani azt a tarifarendszert, amellyel a mélygarázs “legalább nullszaldósan működtethető”.

A polgármester elmondta azt is, hogy december végéig, a próbaüzem alatt ingyenesen vehető igénybe a parkoló, azt követően 200 forintot kell fizetni egy óráért. 

Mint az önkormányzat tájékoztatójában olvasható, az autósok biztonságát több mint harminc kamera felügyeli éjjel-nappal, a lifttel is megközelíthető különböző szinteken vizesblokkokat alakítottak ki, és a mozgássérültek számára is mosdókat építettek. A tervek szerint a mélygarázs megnyitásával egy időben két zónában térítéskötelessé válik a térfelszíni parkolás.

A mélygarázs üzemeltetője a teljes egészében önkormányzati tulajdonban álló Váci Városfejlesztő Kft. 

Kapcsolódó cikkek