az új Volkswagen típusú mentõautók az átadáson, a szolgálat Markó utcai székháza elõtt 2021. július 27-én. Húsz új mentõautó érkezett kedden az Országos Mentõszolgálathoz, további 42 jármûvet a napokban kapnak meg, ezzel a mentõautók átlagéletkora 4,8 évre csökken, fotó: Máthé Zoltán/MTI

Váadt emeltek egy mentőápoló ellen

Váadt emeltek egy mentőápoló ellen

A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség vádat emelt egy mentőápoló ellen, aki nem egészségügyi intézménybe vitt egy eséstől lebénult férfit, hanem annak otthonába szállította mentővel, majd papíron azt jelentette, hogy a beteget nem is találták meg a kivonuláskor. Ezt közölte a Pest Vármegyei Főügyészség közleményben az MTI-vel.

A vádirat szerint 2022. szeptember 18-án a hajnali órákban egy szigetszentmiklósi HÉV-állomáshoz riasztották a mentőket, mert a peronon egy férfi – az ügy sértettje – feküdt és nem tudott felállni. A mentő kiérkezése után az ápoló – az ügy vádlottja – is megpróbálta felállítani az ekkor már mások által egy padra ültetett ittas sértettet, de nem járt eredménnyel. Ekkor az ápoló úgy döntött, hogy a sértettet nem szállítják be egészségügyi intézménybe további vizsgálatok céljából, hanem az otthonába viszik.

Ott a férfi állapotáról azt mondták édesanyjának, hogy zsibbad a lába, nagyon fáznak a végtagjai és amennyiben ezek a tünetei nem enyhülnek, hívjon hozzá újfent mentőt. Ezután a vádlott és az őt szállító mentőautó az otthonában hagyta a férfit.

Az ápoló a kivonulásukat már úgy dokumentálta, hogy amire a HÉV-állomásra kiérkeztek az ismeretlennek megjelölt személy már onnan eltávozott, így nem volt kit ellátniuk. Mivel a férfi fájdalmai nem enyhültek, édesanyja mentőt hívott hozzá és kórházba szállították, ahol megműtötték és mélyaltatásba helyezték. Az eljárás során megállapították, hogy az esés következtében a sértett két csigolyája eltört, továbbá gerincvelője is súlyosan sérült.

Ennek következtében alsó testfele már a HÉV-állomáson teljesen lebénult.

Az elkövető ápoló nem a számára előírt szakmai szabályoknak megfelelően látta el a sérült férfit, szabálysértése alkalmas volt a sértett közvetlen veszélyeztetésére – írta a főügyészség, majd hozzátették, később, a műtét utáni kórházi kezelése során a sértett elhunyt, de az már nem vezethető vissza a vádlott szakmai szabályszegésére. Az ügyben a Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat az ápoló ellen.

Kapcsolódó cikkek