Liszt Ferenc szobra a Zeneakadémia előtt

Nagy ünnep lesz a Zeneakadémián

Nagy ünnep lesz a Zeneakadémián

Hangversennyel ünnepli 165 éves fennállását a Budapesti Filharmóniai Társaság november 26-án a budapesti Zeneakadémián.

Az esten Erkel Hunyadi László nyitánya, Antonín Kraft C-dúr csellóversenye, Liszt 2. magyar rapszódiája, Kodály Galántai táncok és Muszorgszkij Egy kiállítás képei című műve hangzik el Várdai István csellóművész és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara előadásában, Medveczky Ádám és Madaras Gergely vezényletével – közölték a szervezők.

A hangversenyen megszólaló művek mind kötődnek a Budapesti Filharmóniai Társasághoz. Kodály Zoltán a Galántai táncokat a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának ajánlotta 80. jubileumi évük tiszteletére. A társaság számos szimfonikus művet mutatott első ízben a magyar közönségnek, így például 1939-ben Dohnányi Ernő vezényletével először csendült fel Muszorgszkij Egy kiállítás képei című műve. Várdai István Antonín Kraft csellóversenyét adja elő, amely Magyarországon első ízben hangzik el.

Liszt Ferenc, fotó: Wikipédia
Liszt Ferenc is több szállal kötődik a Filharmóniai Társasághoz, több koncerten közreműködött, és a Zeneakadémia megalapításával hozzájárult a zenei élet fejlődéséhez.

A filharmóniai mozgalom 1853-ban Erkel Ferencnek, a Nemzeti Színházban működő zenekar karmesterének és a zenekar vezető tagjainak köszönhetően indult el, és ekkor alakult meg az ország első, rendszeres koncerttevékenységet folytató együttese, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara.

A Budapesti Filharmóniai Társaság 165 éves története páratlan a maga nemében:

számos zenetörténeti jelentőségű esemény, a kor szempontjából is meghatározó jelentőségű zeneszerzők és előadóművészek sokasága eredményezi azt a gazdag múltat, amely alapján a zenekart a legjelentősebb európai zenekarok közt tartják számon. Az együttes a magyarországi szimfonikus koncertélet alapjait fektette le, az 1853. november 20-i koncert Európában először egy bérleti sorozat első hangversenye is volt egyben.

Kapcsolódó cikkek