fotó: pixabay.com

Nagy ember lép fel az A38-on

Nagy ember lép fel az A38-on

A stoner rock egyik meghatározó alakja érkezik az A38 hajóra február 3-án. John Garcia, a Kyuss egykori alapítója, énekese aktuális formációja, a Band of Gold élén lép fel Budapesten, hogy bemutassa közelmúltban megjelent új lemezét.

Harminc éve négy jó barát zenekart alapított a kaliforniai sivatagban: Kyuss néven először 1991-ben lépett fel Josh Homme (gitár, ének), John Garcia (ének), Nick Oliveri (basszusgitár) és Brant Bjork (dob) – idézték fel a szervezők. A később stoner rocknak elnevezett hangzást kialakító csapat négy stúdióalbumot készített: a Wretch 1991-ben, a Blues For The Red Sun 1992-ben, a Welcome To Sky Valley 1994-ben, a búcsúzó …And the Circus Leaves Town 1994-ben jelent meg. Garcia jellegzetes, Robert Plantet, Bernie Shaw-t idéző orgánuma maga lett a stoner rock hangja.
Ami a Kyuss végét jelentette, abból a stoner rock csak profitált:

Josh Homme azóta a Queens of the Stone Age hangzásáért felel, Nick Oliveri a Mondo Generator nevű projektjével volt elfoglalva, Brant Bjork a Fu Manchu ritmusszekcióját erősítette.

John Garcia előbb a Slo Burn, majd a Hermano és a Vista Chino nevű formációban zenélt, emellett számos produkcióban működött közre a Danko Jonestól és a Karma to Burnön át a Crystal Methodig.

Sohasem szakítottak a stonerrel és a Kyuss-örökséget sem tagadta meg: a 2010-es évek elején Garcia, Oliveri és Bjork kiegészült Bruno Fevery gitárossal és Kyuss Lives néven újra koncerteztek.

Kétszer, 2011-ben és 2012-ben Budapesten is felléptek.

John Garcia két évvel ezelőtti lemezén (The Coyote Who Spoke in Tongues) visszafogott akusztikus hangszerelést adott a Kyuss-daloknak, mostanában azonban visszatért a “fejletépős”, masszív riffes stoner himnuszokhoz. Új zenekarával, a Band of Golddal rögzített anyaga néhány hete jelent meg. A John Garcia & The Band of Gold előtt a kanadai Dead Quiet melegít be február 3-án az A38-on.

Kapcsolódó cikkek