illusztráció, fotó: pixabay.com

Kezdődik a Budapest Ritmo világzenei fesztivál

Kezdődik a Budapest Ritmo világzenei fesztivál

Az ingyenes showcase nappal a Szimplában ma, vagyis csütörtökön indul a Budapest Ritmo világzenei fesztivál, amelyen idén Lengyelország zenéje áll a fókuszban.
A Hangvető és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál szervezésében életre keltett fesztivál mai showcase napján fellép a magyar Babra, iNosnach és Le Rom, a brit-török-szerb-bolgár She’Koyokh, a belgrádi Naked és a zágrábi Kazan.

A fesztivál első hivatalos napján, pénteken áll színpadra a Romano Drom 20. születésnapját ünneplő produkciója sok régi taggal Az Akvárium Klubban. Szintén pénteken zenél a norvég harmonikás, Gabriel Fliflet, a spanyol-olasz-belga-francia Rumbaristas, Gisela Joao fado előadó, valamint Aszma Hamzaui, aki a gnaua hagyományait ápolja női csapatával, a Bnat Timbouktou-val.

Szombaton lép fel a néhai zöldfoki-szigetei énekesnő, Cesária Évora pályája előtt tisztelgő Cesária Évora Tribute, az etióp funk ikonikus figurája, Girma Béyéné, aki a francia Akalé Wubéval játszik, koncertet ad továbbá a cádizi flamenco-énekes, Javier Ruibal, a magyar-ecuadori-perui Los Orangutanes, a szerb Marko Markovic zenekara, illetve az albán csellista, Redi Hasa és az olasz énekesnő, Maria Mazzotta duója.

A Budapest Ritmo idei fókuszországa, Lengyelország zenéje a fesztivál zárónapján számos produkcióban mutatkozik be. A Kroke két magyar fúvóssal, Dresch Mihállyal és Borbély Mihállyal lép fel, Szilágyi Áron és a Zoord a Warsaw Village Band vezetőjével, Maciej Szajkowskival és Weronika Monka hegedűssel ad közös koncertet, de bemutatkozik a kasubföldi rezesbanda, a Bubliczki és a szenegáli-lengyel koprodukció, Mamadou Diouf & Yama Soon is.

Idén is lesz nemzetközi konferencia (pénteken és szombaton szintén az Akváriumban), a témák között szerepel a lengyel népzenei színtér, a roma kultúra európai beágyazódása vagy egy Európai Zenei Megfigyelőközpont létrehozása.

Kapcsolódó cikkek