Finom ételek, fantasztikus táncok várják

Finom ételek, fantasztikus táncok várják

Erdélyi ételekből és bukovinai táncokból kaphat ízelítőt a közönség a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztiválon, amelyet 30. alkalommal rendeznek meg augusztus 2-től 4-ig Bonyhádon.

Az eseményt a Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportja Különös megkomásodás című előadása nyitja a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban, a táncosok Sebestyén István mesemondó közreműködésével bukovinai székely tánckoreográfiát adnak elő.

A nyitó esten Antal Tibor és a Gyimesvölgyi Férfikórus katonadalokat énekel – mondta Illés Tibor, a házigazda Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke.

A művelődési ház melletti Kaszinókertben augusztus 2-án, pénteken és 3-án szombaton este a csíkszeredai erdélyi ízőrzők adnak kóstolót erdélyi ételekből, székelykáposztát, csorbát kínálnak a résztvevőknek és a közönségnek. Ugyanott szombaton a helyi Csurgó zenekarral bukovinai táncházat rendeznek, amelyben más bukovinai nemzetiségek táncai is megjelennek.

A jubileumi találkozón sem marad el a résztvevő együttesek utcai felvonulása, színpadi műsora, amelyet szombaton rendeznek meg.

A háromnapos fesztiválon csaknem negyven hagyományőrző csoport több száz tagja vesz részt, a határon belüli és túli bukovinai székely együttesek mellett lengyel, ukrán és román csoportok. Az eseményen huszonnégy Magyarországon működő egyesület, valamint Erdélyből a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület, a marosludasi Hajdina Kulturális Egyesület, a Pancsovai Petőfi Sándor Kulturális Egyesület népdalköre és Segesvári Miklós Pál Egyesület dalárdája lép fel.

Újdonság, hogy egy ukrajnai lengyel ifjúsági együttes, a Dolinianka is Bonyhádra érkezik.

A nemzetközi fesztivált hagyományosan négy helyszínen bonyolítják le, azokban az országokban, ahol az egykori bukovinai nemzetiségek ma élnek. Július végén a romániai Campulung Moldovanescben a garai hagyományőrző együttes, augusztus 22-én a lengyelországi Lubanban a kisdorogi és nagymányoki székelyek vesznek részt a programokban, az ukrajnai Csernovicban szeptemberben rendezik meg a találkozót.

Kapcsolódó cikkek