klarinét egy kottán, fotó: pixabay.com

Világhírű művész érkezik Budapestre

Világhírű művész érkezik Budapestre

Martin Fröst svéd klarinétművész lép fel a Nemzeti Filharmonikusok Zenekar koncertjén Kirill Karabics vezényletével csütörtökön a budapesti Zeneakadémián.

Az esten Sztravinszkij Pulcinella szvitje, Rahmanyinov III. (a-moll) szimfóniája és Aaron Copland Klarinétversenye hangzik el – közölte a zenekar hétfőn.

A Pulcinella Sztravinszkij neoklasszikus korszakának emblematikus darabja, amelyben Pergolesi és más szerzők régi dallamai szólalnak meg modern hangköz-súrlódásokkal, szellemes ritmusokkal tarkítva. A balett zenéjéből a szerző 1922-ben nyolctételes zenekari szvitet állított össze.

Aaron Copland (1900-1990) Klarinétversenye 1947-48-ban keletkezett Benny Goodman amerikai jazzklarinétos felkérésére. Ősbemutatója 1950-ben volt New Yorkban, a megrendelő szólójával és Reiner Frigyes vezényletével. Dallamvilágában számos hagyományos stíluselem vegyül észak- és dél-amerikai szórakoztató zenei hatásokkal.
Rahmanyinov III. szimfóniája 1936-ban született, első tétele teljesen szabályos szonátaforma, könnyen azonosítható melléktémával, kidolgozási résszel és visszatéréssel.

Kapcsolódó cikkek