fotó: pixabay.com

Sikert arattak magyar artistaművészek az I. Online Cirkuszfesztiválon

Sikert arattak magyar artistaművészek az I. Online Cirkuszfesztiválon

Ifj. Richter József és Merrylu Richter II. helyezést ért el az I. Online Cirkuszfesztiválon, a világ minden tájáról beérkezett, összesen 685 artistaszám közül. Az első helyezett az orosz Chizhovs Troupe lett. Ezt közölte a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ pénteken.

Mint írták, az orosz Chizhovs Troupe magasdrót-számával érdemelte ki az első helyezést, győzelmét Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos hirdette ki online bejelentkezve a Fővárosi Nagycirkusz manézsából.

A második helyezett, a többszörös cirkuszfesztivál-díjas ifj. Richter József és Merrylu Richter, pas de deux – balett lóháton – számával nyerte el a díjat. A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója a díj mellé járó pénzjutalom egy részét jótékony célra fordítja.

A harmadik helyezést az orosz Above the Clouds csoport érdemelte ki hintaszámával, a negyedik helyezést pedig a Fővárosi Nagycirkusz 2018-as téli műsorában is sikert aratott orosz Szergej Nyeszterov. Mint a közleményben írják, ebben a nehéz időszakban világszerte kénytelenek voltak bezárni a cirkuszok, ezért az artistaművészek munka nélkül maradtak, viszont az internetes platformoknak és a cirkuszvilág összefogásának köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg, hogy a cirkuszbarátok ne maradjanak cirkuszművészet nélkül.

“Az orosz cirkuszi dinasztiából származó zsonglőr, Dmitrij Csernov álmodta meg az április 6-tól május 2-ig tartó I. Online Cirkuszfesztivált, amelynek hivatalos partnere a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ volt”

– áll a közleményben.

Az I. Online Cirkuszfesztivál casting időszaka április 6-tól 17-ig tartott. Ez alatt húsz zsűritag ítélte meg az internetre feltöltött számos artista produkciót, április 18-án pedig kihirdették a 100 legjobb produkciót.

A zsűritagok online leadott értékelése alapján április 22-re harmincra szűkítették a produkciók körét, és április 25-én hozták nyilvánosságra az elődöntőbe került legjobb tíz produkciót. A döntő április 29-én volt, amelyben a négy legjobb mérettetett meg, és május 2-án hirdették ki az eredményeket. A húsz emberből álló nemzetközi zsűriben három magyar szakember is értékelte a produkciókat: Fekete Péter mellett Kristóf Krisztián gentleman zsonglőr, rendező, a Recirquel társulat menedzsere és Donnert Sándor, a Donnert Agency igazgatója, a The Magical World of Circus producere, a Groot Kerstcircus den Haag koproducere.

Kapcsolódó cikkek