Ő kapta a vajdasági Pataki-gyűrű díjat

Ő kapta a vajdasági Pataki-gyűrű díjat

Pesitz Mónika, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művésze vehette át a legrangosabb vajdasági színházi elismerést, a Pataki-gyűrű díjat hétfő este Szabadkán.

A színésznő a Mi történt Baby Jane-nel? című előadásban Jane megformálásáért érdemelte ki a Pataki-gyűrűt. A darab szövegkönyvét Henry Farrell regénye alapján Ernyei Bea és Galambos Péter írta, az előadást Galambos Péter rendezte.

A szereppel kapcsolatban Pesitz Mónika korábban arról beszélt, hogy a

“színész gyakran a tapasztalataira épít, de ezt most nem tehetem, mert ilyen tapasztalataim nincsenek, ugyanakkor a rendező tanulmányozott szenvedélybetegeket, olvasott vallomásokat anonim alkoholistáktól, és utánajárt ennek a témának”.

Elmondta: nem egyszerű a szerep, figyelni kell a részletekre.

Az előadás ugyan ötszereplős, Pesitz Mónika azonban szinte minden jelenetben benne van, így az összkép olyan hatást kelt, mintha egy monodrámát nézne a közönség.

Galambos Péter rendező úgy foglalta össze a történetet, hogy az egy testvérpárról szól,

“két színésznőről, akik valaha hollywoodi filmcsillagok voltak, de már két évtizede nincsenek a pályán, egyikük egy baleset következtében lebénul, de mindketten lesodródnak a színészi pályáról”.

A rendező véleménye szerint “ez elsősorban egy idegfeszítő krimi, amely egy testvérháború szörnyűségeit fedi fel előttünk, a viszály a be nem vallott, elhallgatott dolgok és a hazugságok miatt alakul ki”.

A Pataki-gyűrű díjat az előző évadban nyújtott legkiemelkedőbb színészi alakításért ítéli oda a zsűri, és a délvidéki magyar színjátszás napján adják át. A pecsétgyűrű mellé 1000 euró (324 ezer forint) értékű pénzjutalom is jár.
A délvidéki magyar színjátszás napja október 29., annak emlékére, hogy Pataki Lászlónak, a szabadkai Népszínház alapító tagjának rendezésében hetven évvel ezelőtt, 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát.

Kapcsolódó cikkek