Eric Clapton születésnapi koncertje a Corvin moziban

Eric Clapton születésnapi koncertje a Corvin moziban

Az idén 70 éves gitárlegenda, Eric Clapton májusban a londoni Royal Albert Hallban pályafutása legnépszerűbb dalaiból álló ünnepi koncertsorozatot adott. Az erről készült filmet október 10-én vetítik a budapesti Corvin moziban.

A brit zenész visszavonul a turnézástól, idén május 14. és 23. között egy hét teltházas show-ból álló, bensőséges hangulatú koncertsorozat keretében foglalta össze zenei pályafutását. A Royal Albert Hallban több mint kétszáz alkalommal lépett fel, először 1964 decemberében a Yardbirds együttessel.

Az Eric Clapton: Live At Royal Albert Hall című, 17 számot felvonultató, mintegy kétórás koncertfilmet szeptember 14-től játsszák a mozik világszerte. A 4K-ban rögzített képpel és a több sávon felvett, 5.1-ben kevert térhatású hanggal élvezhető alkotást Magyarországon egyetlen alkalommal vetítik, október 10-én szombaton 20 órakor a Corvin mozi legnagyobb termében – közölte a forgalmazó Pannonia Entertainment az MTI-vel.

Clapton karrierjének meghatározó dalaiból készített összeállítást, a filmben felcsendül többek között a Layla, a I Shot the Sherriff, a kisfia tragikus halálára írt Tears in Heaven, a Wonderful Tonight, J.J. Cale Cocaine-ja és még sok más klasszikus. A lassúkezűnek becézett zenész korát meghazudtoló energiával, teljes átéléssel játszott azon az estén, a koncertet több zenekritikus pályája egyik legjobb fellépéseként jellemezte. Az elektromos és akusztikus gitáron játszó, valamint éneklő Clapton mellett Chris Stainton (billentyűs hangszerek), Paul Carrack (billentyűs hangszerek, Hammond orgona, vokál), Nathan East (basszusgitár, vokál), Steve Gadd (dobok), valamint Michelle John és Sharon White (vokál) látható és hallható.

A rockzene történetének egyik legnagyobb hatású zenésze 1963-ban kezdte pályafutását a Yardbirds együttessel. A hatvanas években John Mayall Bluesbreakersében, a Creamben, a Blind Faith-ben, majd a Derek and The Dominos együttesben lett világhírű, 1970-tól kezdte szólókarrierjét, amelynek fantasztikus csúcsai és mélypontjai egyaránt voltak.

Ő az egyetlen zenész, aki háromszor is bekerült a Rock And Roll Hírességek Csarnokába (sorrendben a Yardbirds, a Cream tagjaként, végül szólóban), 18 alkalommal kapott Grammyt, a Rolling Stone magazin minden idők legnagyobb gitárosának listáján csak egykori jó barátja, Jimi Hendrix előzi meg. Bár karrierje során többször váltott stílust, zenéje megőrizte a blues hagyományait, a legemlékezetesebbek azok a stúdió- és koncertalbumai maradtak, amelyeken fekete blues-mestereinek nyomdokán haladva muzsikált.

A legendás gitárost a magyar nézők is láthatták élőben, 2006-ban az Arénában adott felejthetetlen koncertet.

Kapcsolódó cikkek