fotó: pixabay.com

Díjazták a nagy rendezőt

Díjazták a nagy rendezőt

Urbán András rendező kapta a Szerbiai Drámaművészek Egyesületének (UDUS) Bojan Stupica-díját az idén. Ezt közölte az UDUS.

A háromtagú zsűri olyan előadások közül válogatott, amelyeket 2015. április 1. és 2017. március 31. között mutattak be Szerbiában.

Urbán András a Jovan Sterija Popovic Hazafiak című darabjának színreviteléért érdemelte ki a díjat, amelyet a belgrádi Nemzeti Színházban mutattak be 2015. október 30-án.

A Hazafiak című darab eredetileg a 19. században játszódik, Urbán András azonban a mába helyezte, és rámutatott, mennyi hasonlóság van a két időszak között, hiába telt el közben kétszáz év. Az előadás az eszmék ütköztetéséről, a manipulációkról, a sokszor kegyetlen valóságról szól, és arról, hogy az emberek semmit nem tesznek körülményeik megváltoztatásáért, inkább beletörődnek abba, hogy az események csak megtörténnek velük.

A Jászai Mari-díjas Urbán András 2006 óta vezeti a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat, tíz éve megalapította a Desiré Central Station nemzetközi színházi fesztivált, Szerbián kívül a volt Jugoszlávia minden tagországában rendezett már. A Hazafiak című előadást korábban Bosznia-Hercegovinában és Zágrábban is díjazták.

Kapcsolódó cikkek