Budapesti beruházásokat díjaztak brit építészek

Budapesti beruházásokat díjaztak brit építészek

Fiatal brazil építészek tervezték azt a gyermekfalut, aminek idén odaítélte nemzetközi építészeti díját a Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA), emellett nemzetközi kiválósági díjat kapott a Közép-Európai Egyetem új budapesti épülete és a négyes metró.

A Sao Pauló-i székhelyű Aleph Zero építésziroda és Marcelo Rosenbaum dizájner tervei alapján életre keltett bentlakásos iskola épületegyüttesét Brazília északi részén, az esőerdő szélén, távol a városoktól építették fel fából és vályogból. Az Aleph Zero építészirodát a harmincas éveiben járó Gustavo Utrabo és egykori diáktársa, Perdo Duschenes hozta létre. A díjnyertest egy szűkített négyes listáról választotta ki az Elizabeth Diller építész vezetésével működő zsűri, a listán szerepelt a Közép-Európai Egyetem új budapesti épülete is.

Az intézet nemzetközi kiválóság díjat adományozott 16 ország 20 új épületének és infrastrukturális fejlesztésének, köztük

a Közép-Európai Egyetem új budapesti épületének, amelyet az O’Donnell + Tuomey ír építésziroda tervezett és a budapesti négyes metrónak, amely a FŐMTERV-PALATIUM-UVATERV tervei alapján épült ki.

A RIBA 2016-ban adta át először nemzetközi építészeti díját, amelyet azzal a szándékkal hoztak létre, hogy az innovációra és haladásra ösztönző építészetet ünnepelje. A díjat bármely építészeti alkotás elnyerheti.

Kapcsolódó cikkek