munkások (illusztráció), fotó: pixabay.com

Újra teljes pompájában ragyog egy magyar műemlék

Újra teljes pompájában ragyog egy magyar műemlék

Elkészült a Jáki templom belső restaurálása, húsvétkor a hívek, az ünnepek után pedig már a turisták is újra látogathatják a magyar középkori építészet egyik legjelentősebb épületét. Erről beszélt Sarkadi Márton építész, projektvezető csütörtökön.

“Az Árpád-kori román stílusú templom belseje egy több mint 2 milliárd forintos állami támogatással zajló projekt keretében újult meg, melynek részeként  hamarosan megépül a tervezett látogatóközpont is”

– fűzte hozzá.

Sarkadi Márton elmondta: a Jáki templom restaurálása hosszabb-rövidebb megszakításokkal már az 1980-as évek vége óta zajlik, 2017-ben a kormány 2 milliárd forint támogatást nyújtott az “ikonikus” építészeti emlék felújítására, a munkálatok előkészítése 2018-ban kezdődött, a kivitelezés 2020 nyarától gyorsult fel. Felsorolása szerint elvégezték a régészeti feltárást, befejezték a falkutatást, a falfelületek és freskók restaurálását, valamint elvégezték azokat az építészeti munkákat, amelyek a templom használatát és hosszú távú állagmegóvását szolgálják, többek között korszerűsítették az épület elektromos hálózatát és hangosítását.

“Hátra van még némi munka a sekrestye homlokzatán és be kell fejezni a nyugati kapu restaurálását”

– fűzte hozzá a szakember.

“A projekt megvalósítása a templomkert rendbetételével, a sétányok, lépcsők, kapuk felújításával, valamint nem utolsósorban a látogatóközpont felépítésével folytatódik”

– mondta.

Pap Ildikó régész elárulta, hogy a régészeti feltárások során bebizonyosodott, hogy a XIII. század első felében épült  templom helyén állt már egy korábbi épület. A 13 méter hosszúságú épület feltevésük szerint XI. századi, egyházi célokat szolgálhatott, templom lehetett. Hozzátette, a templombelsőben végzett ásatások során rátalálhattak a Ják nemzetség temetkezési helyére, nagy valószínűséggel kijelenthető az is, hogy egy feltárt téglasírban megtalálták Jáki Nagy Márton, a jelenlegi templom építtetőjének sírját és földi maradványait is.

Kapcsolódó cikkek