Új kötettel jelentkezett Báger Gusztáv

Új kötettel jelentkezett Báger Gusztáv

Napharang címmel válogatott és új verseket is tartalmazó kötettel jelentkezett Báger Gusztáv József Attila-díjas költő, egyetemi tanár, közgazdász.

Az idén 80. születésnapját ünneplő szerző az MTI-nek elmondta: a Széphalom Könyvműhely gondozásában megjelent 236 oldalas kötet három nagyobb egységre tagozódik. Az elsőben az 1995 és 2005 között, a másodikban a 2005 és 2015 között, a harmadik ciklusban a 2015 óta írt verseiből nyújt válogatást úgy, hogy az összes eddig megjelent új verseket tartalmazó kötetéből szerepelnek benne költemények.

A Napharang összesen mintegy 300 válogatott és 50 új, kötetben eddig nem publikált költeményt tartalmaz – hangsúlyozta Báger Gusztáv, aki felidézte: az első, 1995 és 2005 közötti időszakban a kísérletezésre helyezte a hangsúlyt, rövid, modern “rácsverseket” írt, amelyek egyértelműen ki nem mondott üzenetét az olvasónak kellett kitöltenie a saját fantáziájával. 

Hozzátette: a következő 10 év verstermésében a korábbinál erőteljesebben fordult a közéleti témák felé, a 2008-2009-es gazdasági válság okainak, hatásainak elemzése, megközelítése fontos szerepet kapott az ebben az időszakban írt költeményeiben, így a 2009-ben megjelent, közéleti verseit tartalmazó Hidegfront című kötetben is. Ugyancsak sokat foglalkozott az emberek közti párbeszéd, a férfi-női viszony témájával, például a 2013-as Mondtam-e? című kötetben.

2015-től kezdve, miközben a közéletiségtől sem fordult el teljesen, az emberi sorskérdések, a belső lelki-szellemi mozgások váltak a leghangsúlyosabb elemmé költészetében, életfilozófiai kérdésekkel foglalkozik a 2017-es Nézi, ahogy nézem című kötete is – emelte ki Báger Gusztáv, akinek szakmai, tudományos munkái mellett a Napharanggal együtt 20 verseskötete jelent meg magyarul, több válogatáskötetét külföldön is kiadták.

Kitért arra is: amióta 2012-ben elnyerte a József Attila-díjat, bátran nevezi magát egyszerre költőnek és közgazdásznak. 2015 óta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának tagja, mint fogalmazott, nagy megtiszteltetés számára, hogy szakmailag és versben is tudja követni a közélet alakulását.

A két szakma számára teljesen átjárja egymást, nem annyira egymás mellett futó vágányként, mint inkább tökéletesen átjárható terepként jellemezte a versírást és a gyakorló közgazdász hivatást. 

“A kettő együtt jelenti nekem a teljes életet” – hangsúlyozta Báger Gusztáv.

Kapcsolódó cikkek