Gyarapodott a veszprémi múzeum fotógyűjteménye

Gyarapodott a veszprémi múzeum fotógyűjteménye

Benkő Imre, Somogyi Márk és Szelényi Károly műveivel gyarapodott a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum fotóművészeti gyűjteménye. Erről tájékoztatta a múzeum az MTI-t.

Az összegzés szerint a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően nyílt lehetőség újabb alkotások megvásárlására. Azért esett e három művészre a választás, mert mindhárom alkotó más-más stílust képvisel, mindannyian kötődnek a megyéhez, alkotásaik pedig eddig nem szerepeltek a gyűjteményben, így színesítik annak palettáját, ráadásul Somogyi Márk és Szelényi Károly műveivel elsőként kerültek színes fotók a kollekcióba.

Benkő Imre egy bakonyi bányászlakótelepen nőtt fel, Ajkán járt gimnáziumba. Húsz évesen kezdett el fotózni, majd 1968-ban került az MTI-hez. 1975-ben és 1978-ban World Press Photo díjat nyert. A dokumentarista fotózás kiemelkedő alakja. Több sorozatot készített Acélváros, Arcok, Blues, Ikrek, Utak címmel. A múzeum által megvásárolt három alkotás az Arcok sorozat darabja, amelyek a Hajógyári-szigeten készültek 1993 és 2002 között.

Somogyi Márk Salföldön élő fiatal képzőművész Mintatermészet című sorozatának egy-egy darabjával is gazdagodott a gyűjtemény. A Rozsdás víz (diptichon) és a Jéggel festve című megvásárolt alkotások mellett a Gyökerek című művet ajándékba adta a múzeumnak alkotó.

Szelényi Károly fotóművész már 13 évesen díjat nyert egy ifjúsági fotókiállításon. Munkássága műtárgyfotózással indult, a Corvina Kiadó munkatársa volt hosszú évtizedeken keresztül. Később feleségével, Farkas Arankával megalapították a Magyar Képek Kiadót, amely a mai napig működik. 1992-ben Veszprémben galériát hozott létre, egyebek mellett Veszprém megyét, a Káli-medencét fényképezte, számos albuma is megjelent e témában. Ezeknek a könyveknek az anyagából válogatott a múzeum és több képet ajándékba is kapott.

A Laczkó Dezső Múzeum fotóművészeti gyűjteménye jelenleg több mint 200 alkotásból áll és a tervek szerint folyamatosan tovább gyarapszik.

A távlati célok között szerepel a kollekció bővítésén túl az is, hogy a múzeum gyűjteményes kiállítás keretében a nagyközönség számára is bemutassa a kiváló alkotásokat – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek