papagájvirág (illusztráció), forrás: pixabay.com

Ezzel várja a vácrátóti botanikus kert

Ezzel várja a vácrátóti botanikus kert

Ingyenes ökológiai és kulturális programokkal várja a vácrátóti botanikus kertbe látogatókat fesztiválján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) augusztus végén.

A Kert a köbön (KÖB) projekt idei záróeseményén (augusztus 27-29.) egész napos tematikus programokkal, interaktív foglalkozásokkal, előadásokkal és moderált beszélgetésekkel, gyerekeknek szánt művészeti, tudományos és irodalmi tevékenységekkel, valamint hazai együttesek koncertjeivel várják a közönséget – közölték a szervezők csütörtökön.

A kutatók az általuk szervezett játékok, élményséták és kiállítások segítségével bemutatják a természet akusztikus világát, a kunhalmokat és a hagyományos ökológiai tudást, valamint körbejárják az erdőökológia fontos kérdéseit is.

A fesztivál tudományos programja az éjszakai denevérhang-vadászattól egy pásztorcsalád bemutatkozásán át egészen a tudományos erdőmérésekig terjed. Az esti koncerteken fellép az Aurevoir, Szabó Balázs Bandája, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint. A tudományos programokon és az esti koncerteken a vendégek ingyenesen vehetnek részt, csupán az általános kerti belépő megvásárlása szükséges. A szervezők jegyelővételt javasolnak. Az ÖK az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) klímavédelmi jelentése után még aktívabban fordul a társadalomhoz azért, hogy közelebb hozza a lakossághoz az ökológia fontos kérdéseit, segítse a hétköznapi embereket a fenntarthatóság, a biológiai sokféleség és a klímaváltozás alapvető kérdéseinek megértésében. A három kutatóintézetet tömörítő központ idén nyáron ezért Kert a köbön címmel programsorozatot indított útjára, amely a kultúra és a tudománykommunikáció eszközeivel szolgálja ezt a célt. A kutatók a szélesebb társadalom megszólítása érdekében valódi élmények közvetítésével törekednek az ökológiai rendszerek láttatására és megszerettetésére, betekintést nyújtva a kutatói műhelymunkába.

“Az első barlangrajzok elkészítése óta alapvető vágya az embernek a természet megismerése, ahogy az is, hogy környezetével való kapcsolatát művészien írja le. A mai világban végbemenő folyamatok érdemi megértéséhez és a fenntarthatóság holisztikus szemléletének kialakításához továbbra is szükség van a tudományos tudás és a kultúra összekapcsolására”

– összegezte a közleményben a projekt küldetését Garamszegi László Zsolt, az ÖK megbízott főigazgatója.

Kapcsolódó cikkek