Színes megoldás erdélyi kastélyok népszerűsítésére

Színes megoldás erdélyi kastélyok népszerűsítésére

A Kastély Erdélyben elnevezésű projekt keretében 400-400 román és magyar nyelvű foglalkoztató- és színezőfüzet jelent meg a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával, amely segít abban, hogy az óvodások és a kisiskolások megismerjék a kastélyokban, a kúriákban, valamint a körülöttük zajló életet. Ezt közölte kedden a programot lebonyolító Pont Csoport.

A népszerű EduKastély-játékok ihlették a projektet, amely óvodások és kisiskolások számára kínál munkafüzetet. Ezekben régi korok mesterségei, szokásai, öltözékei elevenednek meg, a feladatokat rövid leírások, ismeretterjesztő szövegek egészítik ki. A füzeteket romániai kastélyoknak, iskoláknak, illetve olyan alapítványoknak juttatják el, amelyek aktívan részt vesznek egy-egy kastély “újjáélesztésében”.

Két évvel ezelőtt indították el az EduKastély projektet, amelyben 12 játékot fejlesztettek ki. Ezek segítségével a 4-12 évesek értékes információkat szerezhetnek egyes kastélyokról, azok történelmi koráról, a benne élőkről, életstílusukról.

A Kastély Erdélyben programot a Pont Csoport 2015 márciusában indította el azzal a céllal, hogy olyan stratégiát és hálózatot alakítson ki, amely az erdélyi kastélyok és kúriák hosszú távon fenntartható gazdasági és társadalmi hasznosítását szolgálja. A program keretében az elmúlt 5 év alatt egyebek mellett létrehoztak egy honlapot és mobilalkalmazást, amely 300 erdélyi kastélyról és kúriáról tartalmaz értékes és hiánypótló információt.

Kapcsolódó cikkek