Konferenciát tartanak a szabadtéri múzeumokról Zalaegerszegen

Konferenciát tartanak a szabadtéri múzeumokról Zalaegerszegen

A szabadtéri néprajzi gyűjtemények helyzetéről kezdődik kétnapos nemzetközi szakmai konferencia csütörtökön Zalaegerszegen, a résztvevők megvitatják egyebek mellett a pályázati lehetőségeket és a múzeumok biztonságos üzemeltetésének kérdéseit is.

A konferenciasorozat második állomása – az első tanácskozást tavaly rendezték Zalaegerszegen – a Göcseji Falumúzeum fejlesztésével és üzemeltetésével kapcsolatos szakmai kérdésekre keresi a válaszokat – mondta el Varjú András, a Göcseji Múzeum osztályvezetője az MTI-nek. Hozzáfűzte: idén az előadások arról szólnak, miként kell megfelelni a követelményeknek, hogyan lehet és kell biztosságosan jövőt építeni a szabadtéri múzeumokban.

Cseri Miklós, a Szentendrei Skanzen igazgatója a szakmai biztonságról tart előadást. Értekezésében kitér arra is, hogy milyen muzeológiai szempontokat kell figyelembe venni, amikor a tárgyak a kiállítóhelyre kerülnek.

Az üzemeltetés és a fenntartás szempontjából fontos kérdés, hogy a múzeumlátogatás során milyen feltételeket biztosítanak a fogyatékkal élő embereknek. Ewa Mankowska igazgató előadásában azt mutatja be, hogy milyen megoldásokat alkalmaztak a Krosnói Kézműves Múzeumban.

A tanácskozás témája lesz a vagyon- és tűzbiztonság kérdésköre is. A lengyel múzeumi szakemberek a Sanoki Skansenben történt tűvészt felidézve beszélnek a tapasztalataikról és a tanulságokról, így többek közt arról is, hogy a zsúppal fedett házaknál milyen elővigyázatosságra van szükség – ismertette a részleteket Varjú András.

A konferencián szó esik a pályázati lehetőségekről is. A Göcseji Falumúzeumban várhatóan jelentős létszámbővítésre kerül sor, fejleszteni szeretnék a közönségkapcsolati rendszert, hogy az intézmény meg tudjon felelni a digitális információszolgáltatás kritériumainak. A fenntartás szempontjából ezért fontos kérdés, hogy miként lehet a különböző pályázati forrásokat hozzárendelni a falumúzeumi célokhoz – hangsúlyozta.

Pénteken, a konferencia második napján a Pécsi Tudományegyetem oktatói és mérnökhallgatói ismertetik a zalai népi épületek felméréseinek az eredményeit. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával a hét elején kezdődött el azoknak a házaknak a muzeológiai-építészeti felmérése, amelyeket a Göcseji Falumúzeumban kívánnak majd felépíteni: a mérnökhallgatók Szentgyörgyvölgyön egy klasszikus téglaépületet, Zalabaksán pedig az egykori Cupi csárdát mérték fel.

A házak valószínűleg részei lesznek a Göcseji Falumúzeumban épülő új Magyar utcának. A tervek szerint a kockaházat és a csárdát a részletes és nagyon pontos felmérések alapján, a helyszínen építik majd fel: míg félévszázaddal ezelőtt a vályogházak elemeikre bontva kerültek a falumúzeumba, a téglaépületeket nem szállíthatják téglánként a szabadtéri kiállítóhelyre – magyarázta az osztályvezető.

Kapcsolódó cikkek