Kivágják "Tolkien fáját"

Kivágják "Tolkien fáját"

A híres hűsítő árnyéka hamarosan a múlté, fotó: BBCKivágják Tolkien kedvenc oxfordi fáját, mert a 215 esztendős feketefenyő ágai kezdtek leesni, így veszélyessé vált. Ezt írta a BBC News.

A fa kivágásáról az oxfordi városi tanács és az egyetem szakértői közösen döntöttek azt követően, hogy a napokban hatalmas ágak hullottak le a fenyőről. A fa arról volt nevezetes, hogy különösen közel állt J. R.R. Tolkien szívéhez, amikor az író Oxfordban élt.

“Ez is olyan fa, mint a többi, de azért szívszorító. Megjelent egy repedés, és öt perccel később le is estek az ágak” – mondta el Alison Foster, az Oxfordi Egyetem botanikus kertjének szakértője. Hozzáfűzte: nehéz lenne megmondani, mi okozta az öreg fa életének végét, egyes vélemények szerint a hosszan tartó meleg, száraz idő következménye lehet. 
A feketefenyő környékét lezárták a járókelők elől, amíg a fát “lebontják”. A munka akár hetekbe telhet. A botanikus kert szakemberei úgy vélik, a fenyőt 1799-ben ültethették, magját Ausztráliában gyűjtötte John Sibthorp brit botanikaprofesszor. Tolkien oxfordi éveiben írta A hobbit és A Gyűrűk Ura című műveit.

Kapcsolódó cikkek