A gyulai vár 2018. március 8-án. Ezen a napon bemutatták az Elfeledett vár címû állandó kiállítás anyagát az érdeklõdõknek a várban, fotó: Rosta Tibor/MTI

Ismerje meg Gyulát virtuálisan

Ismerje meg Gyulát virtuálisan

Gyuláról szóló tematikus olvasnivalókat kínál a visitgyula.com turisztikai weblap blogja. A szakemberek már dolgoznak azon, hogy az érdeklődők virtuális idegenvezetéseken is részt vehessenek, ha már személyesen nem látogathatnak el a békési fürdővárosba.

Petróczki Gábor kiemelte, hogy a veszélyhelyzet miatt a látogatásokat a virtuális térre kell korlátozni, de az online felületeken is sokat lehet mesélni Gyuláról, a történelmi fürdővárosról. Éppen ezért hat tematikus sorozatot indítottak, amelyek különböző szempontok alapján gyűjtik össze a gyulai érdekességeket.

Három máris elérhető, így a tizenegy részes virtuális időutazásban egyebek mellett Magyar- és Németgyula egyesítéséről, arról, hogyan nyerte vissza ősi nevét a város, a helyi címer titkairól vagy a várfürdő hőskorszaki, 1950-es és 60-as évekbeli fejlesztéséről is fellelhetők érdekes írások.

A híres gyulaiakról és a városban járt hírességekről szóló rész mások mellett Petőfi Sándor, Albrecht Dürer, Pfiffner Paulina, Ady Endre, Bartók Béla vagy Jókai Mór városhoz való kötődésének ismert vagy kevésbé ismert részleteit dolgozza fel.

“A harmadik összeállítás a város híres épületeinek, a régi és az új Komló Szálló, a Lovarda, az egykori Megye-, ma Városháza vagy az Almásy-kastély fedélszéke történetébe enged bepillantást. A sorozat közeljövőben megjelenő további részei Gyula természeti értékeit, gasztronómiai különlegességeit és a Gyulahús Kft. korábban kiadott szakácskönyvének legkülönlegesebb receptjeit dolgozza majd fel”

– mondta Petróczki Gábor.

Hozzátette, azok, akik most nem tudnak ellátogatni a városba,

online túrákon otthon is megnézhetik a gyulai várat, az Almásy-kastélyt, Erkel Ferenc szülőházát és a polgári Ladics-házat.

“Emellett azon dolgoznak az idegenvezető szakemberek, hogy egy online térképen a gyulai nevezetességekre kattintva podcast videók segítségével úgy érezhessék magukat az otthonukban böngészők, mintha részt vennének egy városnéző túrán”

– árulta el.

Kapcsolódó cikkek