A kortárs lengyel kultúra és 1956 öröksége a fókuszban

A kortárs lengyel kultúra és 1956 öröksége a fókuszban

A 25. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál október 7. és 23. között a magyar-lengyel kulturális párhuzamok mellett különös figyelmet szentel az 1956-os forradalom és szabadságharc tematikájának is.

Az eseménysorozat díszvendége a világhírű lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki lesz, és fellép a lengyel Cloud Theatre társulata is. A radio_56 magyar popzenészek krémjével emlékezik, és egy régóta bemutatásra váró, magyar forradalmi gyökerekből építkező finn opera is Budapesten látható először – közölték az MTI-vel pénteken a szervezők.

Október 10. és 13. között a Várkert Bazár ad otthont annak a szemlének, amely évről évre a közelmúlt kiemelkedő magyar zeneszerzői teljesítményeit mutatja be. A Durkó Zsolt által alapított Mini Fesztivál a legfiatalabbak, azaz a Kodály-ösztöndíjasok, valamint egy-egy kiválasztott külföldi nemzet – idén a lengyelek – munkáinak legjavát mutatja be.

Henryk Górecki gondolatébresztő zenéje alapvető létkérdések felvetésére sarkallja a hallgatót; a lengyel komponista 4. szimfóniájára Juronics Tamás készített darabot a Szegedi Kortárs Balettel.

1956-ban a magyarországi eseményeket megelőzően a lengyelországi Poznan városában is jelentős felkelés robbant ki, ennek kíván emléket állítani Harsányi Gábor rendezésében a Harsányi-Gyarmati-Siliga alkotótrió jegyezte Mártírok/Pesti srácok történelmi musical, amely október 12-én látható a Belvárosi Színházban.

Krzysztof Penderecki, a világ egyik legkeresettebb kortárs komponistájának zenéje több alkalommal is hallható a fesztiválon. Jeruzsálem hét kapuja című, három kórust, narrátort és énekes szólistákat foglalkoztató kórusszimfóniája október 12-én csendül fel a Müpában, majd október 17-én a Zeneakadémia látja vendégül műveit és őt magát is azon a koncerten, amelynek műsora több ponton is kapcsolódik Magyarországhoz. Másnap az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány jóvoltából bárki kérdezheti a mestert a koncertjét megelőző közönségtalálkozón a BMC Könyvtárában.

Világpremiert tartanak október 21-én az Operaházban: a világhírű Einojuhani Rautavaara finn komponista első operáját, A bánya című alkotást az 1956-os magyarországi események inspirálták, és a Szovjetunió egykori szomszédjaként független, ám érzékeny politikai státuszú Finnországban nem állították színpadra 1963-as elkészültét követően a művet. A finn alkotás párjaként egy új magyar opera ősbemutatójára is sor kerül: Varga Judit Szerelem című munkája lesz hallható.

A műfajteremtő lengyel társulat, a Cloud Theatre október 15-i vendégjátéka, a Short Outline of Everything (A mindenség rövid vázlata) nem kevesebbre vállalkozik, mint a világ történetének elmesélésére, amelyben az elementáris moziélmény a helyszínen megalkotott elemekből jön létre.

Aznap este a Bálnában a magyar könnyűzene közkedvelt alakjai – mások mellett Németh Juci (Nemjuci), Schoblocher Barbara (Blahalousiana), Mórocz Tamás (Bermuda) és Pajor Tamás – radio_56 címmel arra kérdésre keresik a magyarázatot, miként válhat hőssé egy hétköznapi ember.

Különleges hangszerpárosítás hirdeti a lengyel-magyar testvériséget október 19-én a Vigadóban: a hárfa két jeles művésze, a Fischer Annie-ösztöndíjas Razvaljajeva Anasztázia és Zuzanna Elster a hangszer duóirodalmának különlegességeit mutatja be, köztük ősbemutatóként felcsendülő magyar és lengyel kompozíciókkal.

Október 18-án a Várkert Bazárban az Egy ünnepi színjáték -…’56-’16 című előadáson nemcsak Magyarország, hanem a tágabb régió kommunistaellenes forradalmai, felkelései is fókuszba kerülnek. A színház és a performance műfaji peremvidékén zajló, Gergye Krisztián rendezte produkció olyan, fiatal alkotók segítségével igyekszik jelen idejű párbeszédet teremteni, akiknek már a kommunizmus is “történelem”.

Az Örkény Színház Emlékezés a régi szép időkre című, október 21-én látható előadása másféle szemszögből közelít az eseményekhez: Eörsi István közel négy évet ült börtönben a forradalomban betöltött szerepéért. Fogva tartásának éveiről a darabnak is címet adó könyvében számolt be, amely a kollektív felejtés kemény kritikája.

A forradalom 60. évfordulójának előestéjén, október 22-én az ország vezető hivatásos táncegyüttesei és zenekarai, valamint a legkiválóbb amatőr néptáncegyüttesei mutatják be az ’56 – Egy nép kiáltott című táncjátékot Mucsi János rendezésében és koreográfiájával.

Kapcsolódó cikkek