3:1 = Madzagfalvi Napok

3:1 = Madzagfalvi Napok

A kultúra, a hagyományőrzés és a sport területén kínál színes programlehetőségeket a Madzagfalvi Napok, amelyet szeptember 9. és 11. között rendeznek meg Békésen.

Izsó Gábor polgármester az MTI-nek elmondta, Békés ragadványneve volt Madzagfalva, amely onnan származhatott, hogy egykor sok kendert termesztettek a környéken. A gúnynévre a városlakók “rá is szolgálnak”, a mai napig sokan tartanak maguknál kisebb-nagyobb madzagdarabot “szükség esetére” – jegyezte meg a városvezető, aki elárulta, olyat is látott már, hogy valaki a biciklije kerekét javította meg ideiglenesen egy madzaggal. Hozzátette, az 1770-es években egy legenda is keletkezett, miszerint a református templomot a békésiek madzaggal kerítették körbe azért, hogy az adót nem fizető falvak lakói ne hallhassák a templom harangját.

Izsó Gábor elmondta, a templom idén is kulcsszerepet kap, a Szentháromság Plébániatemplom elapadt, csaknem százéves artézi kútjából a háromnapos fesztivál nyitó napján bor fog folyni, hogy milyen, az meglepetés lesz. 

A fesztiválon a hagyományoknak megfelelően megrendezik az Elszármazottak találkozóját. Idén a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, nyugalmazott zeneiskola igazgató, Fejes Antal és felesége tart komolyzenei bemutatót; Csurka László érdemes művész verseket mond; és a szintén békési származású Jantyik Csaba, a Budapesti Operettszínház Társulatának tagja is előadást ad. 

Izsó Gábor megjegyezte, az elszármazottak erősen kötődnek a településhez, egyik évben például 18 millió forintos adományból újították fel a városi fürdő egyik medencéjét. A támogatás felét a Békésből elvándoroltak adták össze.

A hagyományoknak megfelelően idén is lesz ikertalálkozó, házi szilvapálinka- és főzőverseny, nagymotor szemle. A sportesemények között az érdeklődők megtalálnak a félmaratoni futóversenytől a gyermek rapid sakkversenyen át a kajak-kenu és sárkányhajó kupáig sok mindent – emelte ki a polgármester. Esténként az Ocho Macho, a Hooligans és az Ismerős Arcok zenekar ad koncertet. A részletes program a ezen a honlapon látható.

Kapcsolódó cikkek