Tuzson Bence: nagy a felelősségünk a kulturális értékek megmentésében

Tuzson Bence: nagy a felelősségünk a kulturális értékek megmentésében

Az épített környezet egy korszak lenyomata, ezért nagy a felelősségünk a kulturális értékek megmentésében, új funkciókkal megtöltésében, és abban, hogy "mit és hogyan építünk". Erről beszélt a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára hétfőn Pécsett.

Tuzson Bence a Baranya Megyei Kormányhivatal által szervezett Találjuk ki Baranyát! – Építés hete című rendezvénysorozat keretében tartott háromnapos konferenciához kapcsolódó sajtótájékoztatón azt mondta, nagy mértékben meghatározza az épített örökséghez való viszony azt, hogy a 21. század emberéről a következő generációk mit gondolnak majd.

Éppen ezért álláspontja szerint nagy jelentősége van annak, hogy “mit és hogyan építünk”, és ha “hozzányúlunk kulturális emlékeinkhez”, akkor azt “milyen módon tesszük”.

Kiemelte, az épített örökség nem pusztán falakat jelent, azt élettel kell megtölteni, hiszen a jövő Magyarországán ezeknek az épületeknek ugyanolyan jelentőséggel kell bírniuk, mint amilyen jelentőségük a múltban volt.

“Feladatunk, hogy az épített környezeten keresztül is képesek legyünk átadni a múlt örökségeit a jelen és a jövő magyarsága számára, hogy ők is képesek legyenek a saját kultúrájukat megteremteni”

– hangoztatta a politikus.

Pécsről és Baranyáról szólva az államtitkár úgy fogalmazott: a kormány támogatja a várost és a megyét abban, hogy az élhető Magyarország egyik legélhetőbb helyévé váljon.

Kitért arra, hogy csak a Modern városok program keretében 100 milliárd forintos fejlesztések valósulnak meg Baranyában, és ezen belül csak a Pécsi Tudományegyetem 24 milliárd forintnál több forrásból végezhet beruházásokat.

Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője azt mondta, a rendezvénysorozat célja, hogy bemutassák azokat az épített értékeket, fejlesztéseket – a többi közt az oktatás, a kultúrafejlesztés, a közlekedés területén -, amelyek az elmúlt évtizedben jöttek létre, továbbá amelyek megvalósítása még hátravan. Szerinte ezek nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy 2030-ra a térség Európa legélhetőbbjei közé tartozzon, és Magyarország a legélhetőbb államok egyikévé váljon.

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról szólt: bár Baranya kulturális öröksége páratlan értéket képvisel Magyarországon, a kormány részéről intenzív beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a gazdaságfejlesztés és -ösztönzés tekintetében is előrébb kerüljön a megye. A rendezvénysorozat három napja alatt több mint harminc előadás hangzik el hétfőtől Pécsen és Sombereken, a többi közt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Pécsi Tudományegyetem, a Pécsi Egyházmegye részéről, emellett gazdasági társaságok és önkormányzatok képviselői szólalnak fel.

Kapcsolódó cikkek