Négy napos lesz idén a Hollókői húsvéti fesztivál

Két év szünet után rendezik meg újra az idén négy napig tartó, pénteken kezdődő Hollókői húsvéti fesztivált; folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi és gyermekprogramok várják a Nógrád megyei világörökségi faluba látogatókat. Erről tájékoztatta a médiát a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kedden.

Kelecsényi Péter elmondta, Hollókő 35 éve az UNESCO világörökség része, és bár az ófalu 67 piros cserepes műemlék házával leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet, az élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát.

Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás, itt a fiatalok a régi hagyomány szerint vízzel locsolkodnak, a Hollókői Locsolóvizet idén már csatos üvegbe zárva haza is lehet vinni.

Kelecsényi Péter kiemelte,a húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, de Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzik. Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, színes forgatag jellemzi az eseménysorozatot. A vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc gasztronómiájából, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják. Fellép többek közt a Parno Graszt, a Muzsikás és Dűvő zenekar mellett a Kerekes Band is, akik különleges koncerttel készülnek Hollókőre. Nagypénteken kezdődik a húsvéti készülődés, a kézműves kirakodóvásár és a tojásfestés mellett a hollókői böjti szokásokat és a torinói lepel történetét is felelevenítik a Látogatóházban.

Nagyszombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok lesznek az ófalu udvaraiban, bemutatják a kereplőzést, a népi életet, népviseletbe lehet öltözni, szilvásgombócot főzni a Kétbodonyi Hagyományőrzőkkel, és táncokat tanít a Nógrád Táncegyüttes. Este a Parno Graszt nagykoncertjének ad helyet a Pajtakert Nagyszínpad.

Vasárnap a nagyszínpadon lép fel a Fonó Néptáncegyüttes, a Nógrád Táncegyüttes, a Dűvő és a Muzsikás együttes, este Locsoló Táncház lesz a Dűvő zenekarral. Hétfőn a Folt zenekar nótával és tánccal, a Fonó Néptáncegyüttes és a Nógrád Táncegyüttes táncházzal várja a látogatókat, és mindenki részese lehet a Nagy Húsvéti Locsolkodásnak a templomnál és az alsó kútnál. Vasárnap 9.30-kor kezdődik a húsvéti szentmise, amit feltámadási körmenet követ, hétfőn reggel 8 órától tartják a szentmisét.

Kapcsolódó cikkek