Nagy ünnep lesz a Partiumban

Nagy ünnep lesz a Partiumban

A szatmárnémeti színházépület felavatásának 130. évfordulóját ünneplik egy rendezvénysorozattal, amelynek keretében a budapesti Nemzeti Színház is bemutat egy előadást. A hírt csütörtökön közölte a partiumi teátrum.
A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Mihai Raicu Társulata a helyi polgármesteri hivatal támogatásával többnapos rendezvénnyel ünnepli az évfordulót.

Január 14. és 17. között román és magyar nyelvű színházi előadások és könyvbemutatók lesznek. Az ünnepi hétvégén a lehetőségekhez mérten megidézik az egykori átadás körülményeit, ezért ahogyan 130 évvel ezelőtt, most is a budapesti Nemzeti Színház művészei lépnek először a szatmári színpad deszkáira. A díszelőadás, akárcsak egykoron, január 14-én 19.30 órakor kezdődik. A Nemzeti Színház Döbrentei Sarolta Sára asszony című művét viszi színre Vidnyánszky Attila rendezésében.

Színpadra lép még a Jászvásári Vasile Alecsandri Nemzeti Színház társulata is, amely a Radu Tudoran román író A szegény lányok városa című novelláskötete alapján Radu Afrim rendező által színpadra adaptált és állított előadást mutatja be.

Fellép a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és Brighella Bábtagozata, valamint a Mihai Raicu Társulat. Az ünnepi rendezvénysorozat részeként mutatják be Csirák Csaba színháztörténész két kötetét: az egyik a szatmári magyar színjátszás történetét dolgozza fel 1919 és 1948 között, a másik Czintos József Jászai-díjas művész, a Harag György Társulat örökös tagjának pályafutását dolgozza fel. Az épület alapkövét 1889. május 18-án tették le, majd 1892. január 14-én adták át. Tervezője Voyta Adolf pápai műépítész volt, az építést Szikszay Lajos debreceni építész vezette. A belső díszítést Spannraft Lajos és Hirsch Gyula készítették.

Kapcsolódó cikkek