fotó: pixabay.com

Megújul a bagimajori szélmalom

Megújul az 1800-as évek közepén épült bagimajori szélmalom, a rekonstrukció a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 110 millió forintból valósul meg. Ezt közölte Kengyel polgármestere.

Nagy Szilárd elmondta: a kivitelezés az idén tavasszal kezdődik és a károsodás mértékétől függ a beruházás befejezésének időpontja. A támogatási szerződést megkötötték, február közepén írják ki a közbeszerzési eljárást – számolt be.

Az elnyert összegből a szélmalom mellé tanösvényt és parkolót is létesítenek, valamint kialakítanak egy fotólabort a malom mellett található, korábban iskolaként működő kúria jobb szárnyában, hiszen a környék vonzza a fotósokat.

“A romossá vált egykori mázsaházat lebontják”

– közölte.

A településvezető elmondta: a turisztikai nevezetességnek számító szélmalom mellett található egy 300 hektáros halastó, valamint az esztergomi bazilika “kicsinyített másaként” emlegetett bagimajori kiskápolna. Nagy Szilárd felidézte, hogy 2018 elején egy ideig nem volt látogatható a szélmalom, mert az épület fő tartógerendája eltört. A statikai vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a többi gerenda biztonságosan tartja az épületet, így megnyitották az épületet a látogatók előtt. A polgármester megemlítette,

hogy öt éve a malom lapátjai is károsodtak, így az épület “megérett” a felújításra.

Az 1850 körül, dombra épült bagimajori szélmalom tizenöt méter magas téglaépület, amelyet az 1960-as években felújítottak és alkotóházként használták. A malom belseje négy szintre tagolódik, a kúpalakú tető zsindelyfedeles.

Kapcsolódó cikkek