festmények előtt egy látogató (illusztráció), forrás: pixabay.com

Kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A múzeumi fenntarthatóságot állítja a középpontba a 17. Múzeumok Őszi Fesztiválja, amely keddtől csaknem 40 fővárosi és 80 vidéki múzeum részvételével mintegy másfél hónapon át országszerte több mint 500 programot kínál a látogatóknak.

A fesztivál szervezője ezúttal is a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), amely a hazai múzeumi élet szakmai konferenciájával, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval indította el a rendezvénysorozatot kedden – tájékoztatta a MOKK a médiát. Közleményük szerint a fesztivál nyitórendezvényén Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára adta át a kitüntetésben részesült muzeális intézmények díjait. A Családbarát Múzeum elismerést a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum – Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szennai Skanzen nyerték el.

Négy intézmény részesült a múzeumi szakma rangos kitüntetésében, a Múzeumpedagógiai Nívódíjban.

A jászkiséri Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény Babra megy a játék! című offline programjáért, a Kassák Lajos Emlékmúzeum Vándor Dada Szerkesztőség: Elidőzni a furcsaságnál című művészetpedagógiai programjáért, a Szennai Skanzen Népi Múzsa – Iparművészeti szakmai gyakorlat a Szennai Skanzenben című programjáért, míg az Országgyűlési Múzeum Letölthető vitajátékok című programjáért kapta meg a díjat.

További négy muzeális intézménynek az országos múzeumi szakmai szervezetek Múzeumpedagógiai Különdíját ítélték oda.

Az ICOM Magyarország különdíját a Néprajzi Múzeum Keep calm! Türelemüvegek című online programja, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Műhelytitkok – önmegvalósítás, alkotás, öröm című programja, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját az Iparművészeti Múzeum – Ráth György Villa Ezerarcú szecesszió című programja, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület különdíját pedig a Hagyományok Háza “Nézd kézzel, lásd szívvel!” – Érzékszervi fogyatékos és nem sérült gyermekek együttnevelési programja kapta. Idén hatodik alkalommal ismerte el egy múzeumi szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum alapításában átadott Kiváló Múzeumpedagógus Díjjal.

A kitüntetést Kovács Éva Zsuzsanna, a Majk Kamalduli Remeteség múzeumpedagógusa kapta meg áldozatos munkájáért.

Mint a szervezők hangsúlyozták, a Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei fő témája a fenntarthatóság. Célja, hogy rávilágítson a múzeumok természeti, szellemi és társadalmi területeken való szerepvállalására, tisztázza a fenntarthatóság fogalmát mind a közönség, mind a múzeumi szakemberek körében, valamint hogy felhívja a figyelmet a múzeumok ezirányú tevékenységeire.

A november 13-ig tartó eseménysorozat programkínálatáról bővebben ide kattintva tájékozódhat.

Kapcsolódó cikkek