Busók a mohácsi busójárás negyedik napján, farsangvasárnap, 2019. március 3-án, fotó: Sóki Tamás/MTI

Kezdődik a mohácsi busójárás

Kezdődik a mohácsi busójárás

Gyermek néptánccsoportok és busócsoportok bemutatóival, farsangi felvonulással kezdődik meg csütörtökön délután a mohácsi busójárás, amelyen keretében hat napon át 64 busócsoport minden eddiginél több, 2000 maskarása űzi a telet a Duna-parti városban.
Az ország egyik legnagyobb hagyományőrző eseményét tizenöt helyszínen csaknem másfél száz programmal rendezik meg február 24. és március 1. között.

Csütörtökön délután kettő órakor kezdődnek az események: a busójárás nyitórendezvényét a Széchenyi téri színpadon tartják kisiskolások és óvodások bemutatkozásával, polgármesteri köszöntővel, majd gyermek néptánccsoportok és busócsoportok lépnek a deszkákra. Ezt követően gyermek maskarások, kisbusók farsangolnak a város utcáin és terein, az érdeklődők busójárási eszközöket tekinthetnek meg, bemutatkozik a Klepetalo busócsoport és táncházat is rendeznek, emellett megnyitják a mohácsi busójárásról és a bajai maszkajárásról szóló időszaki kiállítást a Kanizsai Dorottya Múzeumban. A híres népszokás leglátványosabb programjait a tradíciónak megfelelően az idén is farsangvasárnapon tartják meg.

A busók így február 27-én kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát a város főterén.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO első magyarországi elemként vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára a busójárást 2009-ben. A népszokás idei részletes programjairól, a helyszínek megközelítéséről, parkolási információkról a ide kattintva, ezen az oldalon és a rendezvény hivatalos közösségi oldalán olvashatóak további részletek.

Kapcsolódó cikkek