Nyári táborokat szervez a Békéscsabai Napsugár Bábszínház

Nyári táborokat szervez a Békéscsabai Napsugár Bábszínház

Két turnusban szervez nyári tábort a jövő héttől a Békéscsabai Napsugár Bábszínház. A teátrum várhatóan 2023 elején a Modern városok program részeként megújuló Ursziny-Beliczey-kúriában kap új játékteret.

A kisiskolásoknak szóló egyhetes táborokban a gyerekek megismerkedhetnek a bábok világával, a bábkészítéssel és -mozgatással, a mesedramatizálással. Paraván mögötti kesztyűs bábokkal is játszanak majd, lesznek árnyjátékkal kapcsolatos feladatok, a hét végére pedig összeállítanak a szüleiknek egy pár perces előadást – nyilatkozta az MTI-nek a teátrum igazgatója.

Lenkefi Zoltán elmondta, jelenlegi helyükön, a Békéscsabai Jókai Színházzal közösen használt Ibsen Házban egy terem az övék teljesen, a műhelyet csak akkor használhatják, ha a színházban épp nincs próba vagy előadás.

Hely hiányában nem tudnak túl sok bemutatót tartani, “azaz nem tudunk olyan színvonalon működni, mint sok más bábszínház” – fogalmazott. Az önkormányzat megértette a problémát, ezért a Modern városok program részeként épülő Munkácsy-negyedben, a megújuló Ursziny-Beliczey-kúriában kapnak új játékteret várhatóan 2023 elejétől.
A 19. századi műemlék épületet egyrészt felújítják, másrészt Fajzi Tamás békéscsabai mérnök tervei alapján egy épületrész hozzáépítésével bővítik. “Az új rész egy modern doboznak fog kinézni, így ki tudjuk emelni a kúriát” – mondta Lenkefi Zoltán.

Az új helyen három terem lesz: 50, 80 és 120 nézőt tudnak majd befogadni, emellett – közművelődési és kismértékben turisztikai elemként – foglalkozásokat tudnak tartani gyerekeknek és csoportoknak. Terveznek játszóházakat, interaktív kiállításokat és egy tejivó jellegű kávézót is az épületben – sorolta.

“A tervek szerint az új bábszínházban minden a nap és a fények játékáról fog szólni. A bejárat különböző színű és formájú üvegekből áll majd, melyen belépve a nap nagyon izgalmas színekkel ajándékozhatja meg a látogatókat. A színház nagyterme pedig az elképzelések szerint olyan lesz, mint a csillagos égbolt” – fogalmazott.

Hozzátette, a két épület között, a szabadban van egy tér, ahol szintén lehet majd, “akár a fák alatt játszani”.
Az új hely előnye továbbá, hogy a jelenleginél sokkal erőteljesebben meg tudják szólítani a középiskolás korosztályt, és a felnőtteknek is tudnak előadásokat tartani. Utóbbira véleménye szerint hatalmas igény van Békés megyében, az eddigi ilyen programjaik mindig teltházasok voltak.

“A hangstúdiónkat időnként szeretnénk a középiskolás zenekaroknak megnyitni, akiknek akár koncertezési lehetőséget is tudunk biztosítani a kertben, ilyen apró lépésekkel próbáljuk meg őket bevonni a bábszínház életébe” –

fogalmazott az igazgató.

Hozzátette, a műhely teljesen külön lesz, a zajok nem hallatszanak át az előadóterekbe, ami azért fontos, mert jelenleg is többször kérnek tőlük más bábszínházak kivitelezési munkákat.

A nettó 1,3 milliárd forintból megépülő új bábszínház kivitelezési munkái – amelyeket a Galéria Invest Kft. végez – 2021 januárban kezdődtek, szerződés szerint 2022 augusztusáig tartanak – tájékoztatta az MTI-t a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.

A békéscsabai bábjátszás története 1949. szeptember 9-ig, a Mesevilág Bábcsoport megalakulásáig nyúlik vissza. A csoport többször váltott fenntartót és épületet is, 2010 óta a Jókai Színházzal közösen az Ibsen Házban dolgoznak.
Eleinte Gellért Erzsébet vezette a bábegyüttest, aki 1961-ben átadta a stafétabotot Lenkefi Konrádnak, az ő vezetése mellett vált az akkor már Napsugár névre keresztelt teátrum országosan, majd nemzetközileg is ismertté.

1968-ban indult útjára a Nemzetközi Bábfesztivál, 2014 óta szervezik – már Lenkefi Zoltán vezetése mellett – a Bábos Drámaíró Versenyt is nagy szakmai elismerés mellett. A fesztiválokat legutóbb a pandémia miatt nem rendezték meg.

A társulat megkapta már többek között a Művészeti Nívódíjat és az Örökös Kiváló Együttes címet. Békés megyei Príma Díjat, 2018-ban pedig a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést vehettek át.

Kapcsolódó cikkek