"Minden egyes kacsával megmentettük egy gyerek életét"

"Minden egyes kacsával megmentettük egy gyerek életét"

D. Tóth Kriszta, az UNICEF Nagykövete a VIP hajón várta az eredményhirdetést, fotó: Eszes-Istenes Viktor/SikeradóKülönös élményben volt része annak, aki vasárnap délután a Margit hídra pillantott. Sárga kacsafüggöny hullott alá a híd pereméről, hogy reménykeltő pillanatokat ébresszen azokban, akik ezer forintért vásároltak egy kis sárga versenyzőt. A leggyorsabb egy igazi autóval gazdagította a tulaját. Akik  viszont biztosan nyertek, azok a rászoruló gyerekek, hiszen minden egyes kacsa árából 100 forintot nekik ad az UNICEF. D. Tóth Krisztával, a szervezet nagykövetével beszélgettünk.

–  Elképesztő sikere van a Kacsafutamnak. A rakparton mindenhol nézelődőket látni, pedig ez még csak az első. Lehet már tudni, mennyi pénz gyűlt össze az UNICEF-nek?

– Ezt nem én vagyok hivatott megmondani, de ha jól tudom, olyan a szerződésünk, hogy a Kacsafutam szervezője garancia vállalt egy bizonyos összegre. A siker persze nagyban függ attól is, mennyien vásároltak. Minden egyes megvásárolt kacsa után 100 forintot kap az UNICEF, ami nekünk nem egy nagy összeg, de a katasztrófa sújtotta területen, vagy a válságövezetben, mondjuk Szíriában, vagy valamelyik afrikai köztársaságban egy kisgyerek egész napos ivóvíz mennyiségét képes biztosítani. Minden egyes megvásárolt kacsával megmentettük egy gyerek életét, úgyhogy nagyon örülök, hogy sokan vannak, mert így sok a kacsa is.

hullik a kacsa

fotó: Sikeradó

– Az UNICEF nagykövetének mi a dolga itt a Kacsafutamon? Mindenkihez odamegy, hogy tessék venni egy kacsát, mert ez fontos a gyerekeknek? 

– Ma hiába mennék oda, már nem árultak kacsát, mert a nevezés korábban lezárult. Az én feladatom akkor kezdődött, amikor hónapokkal ezelőtt elindult az akció. Minden nyilvános rendezvényre elmentem, ahol a Kacsafutammal foglalkoztak, és elmondtam, hogy mekkora segítséget nyújt ez a gyerekeknek.  

– Van-e valami haditerve az UNICEF-nek arra, hogyan jut el ez a pénz a gyerekekhez, vagy ez is a szokásos úton érkezik, ahogy mindig is szokott?

– Az UNICEF egy ENSZ fennhatósága alá tartozó szervezet, de sem az ENSZ-től, sem a kormányzatoktól nem kap egy fillért sem, kizárólag magán, illetve vállalati adományokból tartja fent magát világszerte. Minden egyes forintnak az útja lekövethető az interneten, hiszen kint van minden dokumentum. Az UNICEF ugyanis az összes országban nyíltan gazdálkodik. A hozzánk beérkező pénzt elküldjük a genfi központba. Ők osztják el azokon a területeken, ahol a lehető legnagyobb szükség van rá.

Kovács Noémi

Kapcsolódó cikkek