fotó: pixabay.com

Indul a Meseterasz

Gyerekirodalmi videókritika-sorozat indul Meseterasz címmel a Youtube-videómegosztón, a műsor célja többek között a minőségi gyermek- és ifjúsági irodalom bemutatása, a nyelvi és vizuális igénytelenség szűrése, valamint az olvasásra nevelés. Ezt közölte az Ifjúsági- és Gyermekirodalmi Centrum (IGYIC) pénteken az MTI-vel.

A januárban indult szervezet programja hétfőtől hetente jelentkezik saját YouTube-csatornáján.

“A néhány perces kisfilmekben két független irodalmár-pedagógus-szülő, Harmath Artemisz és Nagygéci Kovács József beszélgetnek ismeretterjesztő jelleggel, mégis tömör szakszerűséggel”

– olvasható a közleményben.

Mint írják, a műsorokban egy-egy újonnan megjelent gyerekkönyvről és egy újraolvasott régebbi műről esik szó, összehasonlító módon. A sorozatban antológiák, prózakötetek, lírakötetek és újra kiadott művek is helyet kapnak. A Meseterasz kapcsolódik az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrumban induló offline és online ismeretterjesztő programokhoz is.

A programsorozat beszélgetéseinek, vitáinak alapja a műsorvezetők olvasottsága, gyermekirodalmi szakismerete és évtizedes tapasztalataik, ezen kívül pedagógiai gyakorlatuk a kisiskolától az egyetemi katedráig, nem utolsósorban pedig szülői szempontok is fontos szerepet kapnak az adásokban, melyekben gyerekek is beszámolnak olvasmányélményükről.

“A műsor hozzájárul az óvónőképzés, a tanítóképzés, és a könyvtárosi képzés tájékoztatásához, valamint a magyarországi gyerekkönyvpiac jelenségeinek ismeretéhez”

– áll a közleményben.

A beszélgetések a közoktatás és az alternatív intézmények pedagógusait és a családokat is hozzásegítik a különböző olvasási stratégiák megismeréséhez és kipróbálásához.

Az első négy adás szinte minden korosztályt megszólít, a kamaszok a rendszerváltásról, az óvodások a gyászról, a kisiskolások a barátságról ismerhetnek meg friss kiadványokat.

“Az érdeklődők hallhatnak a tavalyi Hubby-díjas, Keresztesi József által írt verses meseregényről, a Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című könyvről is”

– áll az összegzésben.

Kapcsolódó cikkek