Új bemutatóval jelentkezik a Közép-Európa Táncszínház

Új bemutatóval jelentkezik a Közép-Európa Táncszínház

Új premierrel jelentkezik a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Közép-Európa Táncszínház. A Fassang László orgonajátékát és Kun Attila koreográfiáját ötvöző Elzenélt tánc, eltáncolt zene című estet május 6-án nézhetik meg az érdeklődők a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

A negyed évszázados múlttal rendelkező társulat ünnepi évadának ez lesz az ötödik és egyben utolsó koprodukciós bemutatója – olvasható a Közép-Európa Táncszínház által az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben.

A Művészetek Palotája orgonakoncertjei mindig más és más különlegességekkel szolgálnak: a hangversenyeken megjelent már az irodalom, a fény- és a filmművészet, a nép- és a világzene, ezúttal pedig koreográfia kapcsolódik a már önmagában is izgalmas orgonamuzsikához.

A koncepció annyiban nem rendhagyó, hogy zene és tánc ősidők óta együtt élnek: ez a kapcsolat hol szorosabb, hol lazább, hol hiányzik. Johann Sebastian Bach műhelyében már többnyire olyan tánctételek születtek, amelyek önmagukért beszélő, szuverén zeneművek voltak és csupán hangvételben, karakterben utalnak egy-egy korabeli táncra. A koncert első, Elzenélt tánc című részében ezekből hallhat válogatást a közönség Fassang László orgonaművész előadásában.

Az est második, Eltáncolt zene című felében viszont fordul a kocka: olyan zenék szólalnak meg, amelyek születésében nem játszott szerepet a tánc, ám magukban hordozzák a tánc lehetőségét. Ezek a művek a Közép-Európa Táncszínház új művészeti vezetője, Kun Attila koreográfiáiban kelnek életre.

Kapcsolódó cikkek