fotó: pixabay.com

Új magyar film forog 434 milliós támogatásból

Új magyar film forog 434 milliós támogatásból

Megkezdődött Fabricius Gábor Eltörölni Frankot! című első mozifilmjének forgatása Fuchs Benjámin főszereplésével.

A főszerepet a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin játssza, a főbb szerepekben Bánsági Ildikó, Frenák Pál, Lénárt István, Ladányi Andrea, Székely B. Miklós, Waskovics Andrea, Soós Attila, Blénesi Kincső és Peer Krisztián látható. A filmbéli underground zenekar tagjait Gerlóczy Zsigmond zeneszerző, zongorista, író és Iványi Péter Pál amatőr gitáros alakítja.

Az Eltörölni Frankot! című történelmi filmdráma a Nemzeti Filmintézet 434 millió forintos támogatásával készül.

Az 1980-as években játszódó film főhőse Frank, egy underground zenekar karizmatikus frontembere, aki nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe, képtelen tartani a száját. Politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit próbálják elhallgattatni.

“A 27 napos forgatás helyszínei között lesz a Belügyminisztérium, a Magyar Rádió, a Műszaki Egyetem, a csepeli gabonatároló és a volt inotai hőerőmű is”

– közölte a Nemzeti Filmintézet szerdán.

A film operatőre Dobos Tamás, vágója Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felel, a szubkultúra szakértőjeként Oltai Kata művészettörténész, a rendező konzulenseként Gazdag Gyula is közreműködik a filmben, amelynek disztópikus látványvilágát Eggert Ketilsson vezetésével teremtik meg az alkotók.

A forgatókönyv, mely elsőként állítja a középpontba a politikai pszichiátria intézményét, a közelmúltban nemzetközi elismerésekben részesült.

Rangos díjjakkal jutalmazták többek között Karlovy Varyban, emellett sikerrel vett részt a tallinni és a szarajevói filmfesztiválok szakmai fórumain is.

Kapcsolódó cikkek