forrás: pixabay.com

Szerelmi történetről szóló kreatív dokumentumfilm debütál a Dunán

Szerelmi történetről szóló kreatív dokumentumfilm debütál a Dunán

Május 26-án este mutatja be az 1968 - Egy szerelem rekonstrukciója című új magyar filmet a Duna. A kreatív dokumentumfilm egy megtörtént esetet dolgoz fel, amely egy szerelmespárról szól, akiket 1968-ban a történelem elválaszott egymástól.

A Nagy Anikó Mária és Lukácsy György által rendezett alkotás Tóth Miklós Lovag és Fitos című dokumentumregénye alapján készült. A három éve kezdődött munkálatok során egyszerre zajlott a forgatás és a kutatómunka.

“A szokatlan formátum egy olyan kreatív dokumentumfilmet eredményezett, amelyet leginkább a szerelmesfilm műfajával lehet leírni”

– olvasható az alkotók közleményében.

A forgatások három éve az Alagi Tréningközpontban kezdődtek, ahol 1968-ban Tóth Miklós műegyetemi hallgatóként vállalt munkát a lovardában, és ahol megismerkedett Alexandra Parmenterrel, a brit követség gépírónőjével. Az ismeretségből szerelem lett, amelyet azonban a történelem kettészakított, kapcsolatuk egy fordulatos és titkokkal terhelt történetté vált. A két idősíkon játszódó alkotásban az immár 76 éves Tóth Miklóssal erednek a fél évszázaddal ezelőtti rejtély nyomába és figyelik, ahogy a szálak napjainkig húzódnak – írták a közleményben, amely szerint a történelmi oknyomozásban a produkció legfontosabb partnere Szekér Nóra, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatója volt, de a történet sajátosságai miatt a nyomok Magyarország határain túlra vezették az alkotókat.

A film főbb szerepeiben Mészáros Martin, Barta Ágnes, Nagy Mari, Gyöngyösi Zoltán, Zoltán Áron, Horkay Barnabás, Kaszás Mihály és Rajkai Zoltán látható.

A producer Janovics Zoltán és Novák Tamás, az operatőr Kőrösi András, Antal-Demes Szabolcs, Tóth Levente és Csíkszentmihályi Ajnácska, a vágó Bartos Bence volt. A film zenéje Alpár Balázs munkája. A filmet – amelynek létrejöttét a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatta – május 26-án 21 órakor mutatja be a Duna, de nagyvásznon a MOZ.GO fesztiválon is látható lesz a veszprémi Fotonban június 14-én este fél kilenckor. A vetítés után a film betétdalainak énekese, Koszorús Krisztina “Koszika” jazzénekes ad koncertet – áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek