illusztráció, fotó: pixabay.com

Nézze meg ingyen ezt a sorozatot

Nézze meg ingyen ezt a sorozatot

Ingyenesen lesz nézhető márciustól a Cigánymesék című 13 részes, a kecskeméti rajzfilmstúdióban egyedi, 3D technikával készített sorozat. Az első epizód március 4-étől lesz látható a készítő Youtube-csatornáján, majd minden szombaton egy újabb résszel gazdagodik a kínálat. Ezt közölte a Kecskemétfilm Kft. szerdán.
A tájékoztatás szerint a 13 részes Cigánymesék című sorozatot a kecskeméti rajzfilmstúdió egyik alapító tagja, Horváth Mária rendező, művészeti vezető indította útjára.

A mesék az élet teljességéről, hűségről, szerelemről, vándorlásról, a cigányok eredettörténetéről, a humorukról, a család és az anya fontos szerepéről szólnak. Átjárja őket a cigány lélek gazdagsága, miközben bemutatnak egy-egy elfeledett szakmát: a kosárfonást, a teknővájást, a jóslást, a vályogvetést vagy akár a kovácsmesterséget. A sorozatban tündér- és eredetmesék mellett szerelmes, csodás, tanulságos és hétköznapi történetek is láthatóak.

Az egyedi, 3D technikával 2020-ban készült sorozat rendezői Horváth Mária, Szoboszlay Eszter, Balajthy László és Tóth-Pócs Roland.

A történeteket Bari Károly és Daróczy Ágnes gyűjtéseiből, Szécsi Magda és Jónás Tamás meséiből Czipott Géza és Böszörményi Gyula írták filmre. A mesélő Nyakó Júlia, a zeneszerző Oláh József, a Parno Graszt vezetője volt, a képi inspirációt Orsós Teréz naiv festményei adták. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült alkotás izgalmasan mutatja be a cigányság kultúrtörténeti és néprajzi hagyományait. Az alkotók célja, hogy

“e gyönyörű mesék közkinccsé legyenek, s ezzel hozzájáruljanak a világ sokszínűségének elfogadásához”

– olvasható a közleményben.

A sorozat epizódjai számos díjat nyertek szerte a világon, egyebek mellett 2015-ben a Cartoons on the Bay-en Olaszországban, 2016-ban és 2017-ben a Nemzetközi Népismereti Filmszemlén Romániában, 2019-ben a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon, 2020-ban a Hét Domb Filmfesztiválon, 2021-ben a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, 2022-ben pedig Szlovéniában, a Zebra Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

A közlemény kitér arra is, hogy az alkotók már dolgoznak a második szérián, amely a tervek szerint jövőre készül el.

A már 51 éves múltra tekintő Kecskemétfilm Kft. olyan rajzfilmeket készített, mint a Magyar népmesék sorozat, a legendás Vízipók-csodapók. A kecskeméti műhelyben készült nemzetközi produkciókat három Oscar-jelölés és egy César-díj fémjelzi.

Ha kíváncsi a sorozatra, itt megtalálja!

Kapcsolódó cikkek