Kedden indul a 24. Mediawave a komáromi Monostori Erődben

Kedden indul a 24. Mediawave a komáromi Monostori Erődben

24. MédiwaveNemzetközi filmfesztivállal, Szabados-emlékesttel, különleges koncertekkel és műhelyekkel, képzőművészeti és irodalmi eseményekkel várja látogatóit a kedden induló a 24. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét.

A fesztivál számos programja ingyenes és a hosszú hétvégén a családok számára is kikapcsolódást nyújthat. Bemutatják Herman Ottó Magyar halászat című könyvének illusztrációit és a tudósra emlékezve tanösvénnyel és játszóházzal is találkozhatnak a Mediawave látogatói. Az idei fesztivál egyik kiemelt vendége a Felvidék népi kultúrájával, népzenéjével, néptáncával és gasztronómiájával. Ehhez kapcsolódik a felvidéki népi műhely, ahol az érdeklődők megismerhetik a térség népzenéjét és táncait. A különböző tájegységek táncait Csallóköztől Gömörig felvidéki táncoktatók tanítják. A Duna-parti majálison, a folyó menti fasornál a Kiscsőszi Jószágkarám állatsimogatója rackákkal, bárányokkal, szamarakkal és kecskékkel fogadja az együttlétre érkezőket. A záró napon főzőverseny lesz, a jelentkezőknek a Kárpát-medencében termelt növényekből és egyéb hozzávalókból kell készíteniük az ételeket, lehetőleg friss, májusi alapanyagokból. Az érdeklődők szabadon látogathatják a különböző asztalokat egy dalra és kóstolóra is, a Romungro Gipsy Band asztalánál például cigánylecsót, a palásti asztalnál sóskás rétest, a csallóközinél szerdahelyi étel- és italspecialitásokat kóstolhatnak. A 119 filmből álló versenyprogramban 88 külföldi és 31 magyar filmet vetítenek. Idén először rendezték meg a Úton Online Filmfesztivált, amelynek közönségdíjas filmjei és a zsűri válogatása is bekerült az Együttlét programjába. A zenei program részeként az Occupy Mediawave projektben a zenészek az erőd elhagyatott akusztikus tereit foglalják el rendhagyó koncertjeikkel, a résztvevő muzsikusok a kazamatarendszer eldugott pontjain ad hoc formációkban koncerteznek.

Grencsó István együttesével, az utóbbi évek egyik legerőteljesebb improvizatív csapatává összeérett Grencsó Kollektívával a nagy előd, Szabados György előtt tisztelegve korai időszakának legfontosabb darabjait, a legendás Esküvőt, az Adytont és a Fohászt adják elő. A fesztiválon bemutatják Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmjét, amely a katalán sztárcsapat történetében jelentős szerepet betöltött magyar futballisták pályafutását eleveníti fel. Kubala és Kocsis mellett az egyik főszereplő a komáromi Czibor Zoltán. A film a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült. A vetítés után futballtornát rendeznek a Mediawave-szervezők és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) válogatottjai között. A tervek szerint pályára lép Kocsis Tibor mellett Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója és Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja is.  A fesztivál helyszínéül szolgáló Monostori Erőd dunai bástyája 2013-ban új kiállítótérrel és rendezvényhelyszínnel bővült. A felújításoknak köszönhetően 1200 négyzetméteren jöttek létre komplex kiállító-, valamint fogadó- és rendezvényterek. A szocializmus idején szovjet katonai raktárként funkcionált erőd másfél kilométeren határos a Dunával, három kilométeres kazamatarendszer, valamint 150 terem tartozik hozzá. Részletes információk a programokkal és műhelyekkel kapcsolatban a Mediawave honlapján és Facebook oldalán találhatók.

Kapcsolódó cikkek