fotó: pixabay.com

Filmen a magyar kulturális örökség

Filmen a magyar kulturális örökség

Még három hétig, június 21-ig lehet nevezni a Kárpát-medencei magyar kultúra értékeiről készített rövidfilmekkel az augusztus 22. és 25. között megrendezendő 5. Kulturális Filmek Fesztiváljára. Ezt mondta Bolyáki Gábor fesztiválalapító az MTI-vel.

A versenyen azok a rövid, legfeljebb 330 másodperc hosszú internetes videók indulhatnak, amelyek pozitív példákkal mutatják be a ma is élő helyi magyar kultúra értékeit és azok nemzeterősítő szerepét. A versenyfilmeket Magyarországon, illetve a Kárpát-medence magyarok lakta területein kell forgatni, a helyi magyar kultúrát kell feldolgozni, készítésük ideje pedig 2018. szeptember 1-től 2019. június 21-ig terjedhet – olvasható a versenykiírásban.

A legjobb filmek készítőit idén több mint kétmillió forint értékű díjakkal jutalmazzák.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának felajánlásával a fődíj 800 000 forint, a második helyezett alkotásé 400 000 forint, a harmadik helyezett díja 250 000 forint, emellett az alkotók további különdíjat is kaphatnak.

A közönségdíj 300 000 forint, amelyet ezen az oldalon mért közösségi aktivitások alapján augusztus 3-ig legnépszerűbb videó érdemel ki.

A közönség értékelése alapján a szatmárcsekei döntőbe jutott versenyfilmekről pontozással dönt a zsűri, majd az alkotók részvételével augusztus 24-én Szatmárcsekén személyesen értékelik a filmeket.

A zsűri tagja lesz Koltay Gábor és Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendezők, Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője és Kobza Miklós online média szakértő. A tavalyi verseny fődíját a Váraljai kávézó – az élő történelem Ungváron című filmjükért a közmédia kárpátaljai tudósítói, Kovács Géza és Vass Tamás kapták. A részletes versenykiírás ezen az oldalon érhető el.

Kapcsolódó cikkek