fotó: pixabay.com

Csütörtökön kezdődik a Veszprém-Balaton Filmpiknik

Csütörtökön kezdődik a Veszprém-Balaton Filmpiknik

A szombatig tartó ingyenes rendezvényen Veszprémben és Balatonfüreden öt helyszínen mintegy negyven magyar filmmel, hat magyar filmklasszikussal, hét animációs filmmel és egy gyermekfilm-válogatással, huszonhárom közönségtalálkozóval várják a közönséget. Ezt tudatták a szervezők.

Csütörtökön a veszprémi Hangvillában a Piedone nyomában című doku vetítésével veszi kezdetét a Filmpiknik. Az alkotás egy rajongó szemszögéből mutatja be az olasz mozisztár, Bud Spencer életét. Ezt követően, Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című szatíráját vetítik. Csütörtökön a balatonfüredi Balaton moziban Tasnádi István Egy másik életben című alkotása látható, mely az idén megkapta a legjobb tévéfilmes forgatókönyvnek járó Magyar Filmdíjat. A tévéfilm a legjobb vágónak járó díjat is elnyerte az idei Magyar Mozgókép Szemlén. Utána ugyanott és pénteken a veszprémi Hangvillában lesz látható a FOMO – Megosztod és uralkodsz. Hartung Attila filmje a Z generáció nyelvén mesél a közösségi média sötét oldaláról – olvasható a közleményben.

Mint írják, a rendezvény hivatalos nyitófilmje a Valan, melyet csütörtök este vetítenek a veszprémi Várban.

Bagota Béla a skandináv krimik komor, fagyos hangulatát erdélyi környezetbe emelte át. Pénteken a balatonfüredi Balaton moziban hat animációs filmet láthat a közönség. A veszprémi Expresszóban vetítik Miklauzic Bence Nino bárkája című tévéfilmjét, mely az előítéleteket szeretné mérsékelni, közelebb hozni a nézőkhöz a sérültek világát, mindezt azonban humorosan és esendően.

Az idén Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása kapta a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjat, sőt az Oscar-díj 10-es szűkített listájába is beválogatták a filmet. Az alkotást pénteken a veszprémi Várban, majd szombaton a balatonfüredi Tagore sétányon vetítik.

Szombaton a Hangvillában fut Szabó Réka számos díjat nyert A létezés eufóriája című dokumentumfilmje, mely után a 95 éves Fahidi Éva online csatlakozik a találkozóhoz. Ezt követően, két doku is pereg ugyanott, Szalay Péter filmje, a Néhány mondat a szabadságról és Mohi Sándor alkotása, az Ott legbelül dal van. Végül a veszprémi Várban lesz látható az idei év Legjobb Tévéfilmje, Deák Kristóf Foglyok című alkotása – emlékeztet a kommüniké.

A filmes eseményen mintegy 50 filmes alkotó vesz részt, többek között Szamosi Zsófia, Szőke Abigél, László Panna és Till Attila. A filmvetítések után a közönség találkozhat az alkotókkal és több színésszel is.

Kapcsolódó cikkek