„Szlovákiának csak az EU-n keresztül vezethet az útja”

„Szlovákiának csak az EU-n keresztül vezethet az útja”

Robert FicoSzlovákia nem élné túl, ha távozna az Európai Unióból, és az eurózónából kilépve visszatérne régi fizetőeszközéhez, a koronához. Erről beszélt Robert Fico kormányfő szombaton a szlovák közszolgálati rádió egyik műsorában.

Robert Fico rámutatott, bár az EU nagy tagállamai is óriási gondokkal küzdenek, a szlovák kormány minden nehézség ellenére tudatosítja, hogy Szlovákiának nincs más lehetősége, mint hogy az EU és az eurózóna tagja maradjon. “A Szlovák Köztársaság miniszterelnökeként azt mondom, Szlovákiának nincs más lehetősége, mint hogy az (európai) közösség tagja maradjon és olyan erős tagállamokra támaszkodjon, mint Németország és Franciaország” – fogalmazott Robert Fico. Leszögezte: “nincs más út, mint az, amely Európán át vezet”.

A miniszterelnök szerint ezt a nézetét az is alátámasztja, hogy Szlovákia gazdasága a legnyitottabb gazdaságok közé tartozik, és exportja csaknem 80 százalékának az EU-tagországok a felvevő piacai.

Robert Fico szerint ugyanakkor Szlovákia az unió szolidáris tagjaként szintén szolidaritásra tart igényt az EU részéről. Hangsúlyozta,több szolidaritást vár el a mezőgazdaság kérdéseiben, az európai támogatási alapok terén, valamint a jászlói (Jaslovské Bohunice) atomerőmű két blokkjának leállítása kapcsán. Robert Fico a szolidaritás megnyilvánulásaival összefüggésben Francois Hollande francia államfő szavait idézte, miszerint ha nem tartják be azt az elvet, hogy egy szolidáris országgal szemben a többiek is szolidaritást vállaljanak, akkor Európa napjai meg vannak számlálva.

Kapcsolódó cikkek