Szijjártó Péter (archív)

Szijjártó Péter: Magyarország szempontjából kulcsfontosságú a lengyel választási eredmény

Szijjártó Péter: Magyarország szempontjából kulcsfontosságú a lengyel választási eredmény

Magyarország számára kulcsfontosságú, és a lehető legjobb hír, hogy a Jog és Igazságosság párt (PiS) győzött Lengyelországban, és úgy tűnik, továbbra is kormányozhat. Így értékelte a külgazdasági és külügyminiszter a vasárnapi lengyel parlamenti választás eredményét.

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt évek európai vitái során bebizonyosodott, hogy a két ország mindig számíthatott egymásra.

“Sőt, a legnehezebb helyzetekben igazából csak egymásra számíthatott Lengyelország és Magyarország”

– tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország szempontjából ezért kulcsfontosságú volt, hogy a Jog és Igazságosság párt megnyerje ezt a választást. Mind Lengyelországgal, mind Magyarországgal szemben nagyon komoly eljárások folynak az Európai Unióban, és úgy tűnik, hogy ezen eljárások során továbbra is lesz

“olyan szövetségesünk, akire mindig számíthatunk”

– mondta a miniszter.

“Ahogy eddig Lengyelország mindig számíthatott Magyarországra, mi is számíthatunk lengyel barátaink támogatására”

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A hétfő reggeli első részeredmények alapján, amely főleg a kis településeken született eredményeket összegzi, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a szavazatok 49,3 százalékával győzött.

A második a fő ellenzéki párt, a Polgári Koalíció (KO) lett 22,3 százalékkal, a harmadik a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD), valamint kisebb balliberális tömörülésekből, köztük a Tavasz (Wiosna) nevű balliberális pártból álló baloldali szövetség 10,9 százalékkal. A Lengyel Parasztpártra (PSL) és a vele közös listán induló, rendszerellenes Kukiz’15 mozgalom alkotta szövetségre 9,8 százalék szavazott. Az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépte még a voksok 6,6 százalékával a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja).

Kapcsolódó cikkek