"Presztízskérdést csinál a török politika a görög döntésből"

"Presztízskérdést csinál a török politika a görög döntésből"

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint Törökország presztízskérdést csinál abból az ítéletből, amely szerint Görögország nem ad ki török dezertőr katonákat.

A szakértő az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában a törökök és görögök közti korábbi konfliktusokhoz képest “pitiánernek” nevezte a török dezertőr katonák kiadásának megtagadását, amelyet azonban Törökország ürügyként tud felhasználni ahhoz, hogy megzsarolhassa az Európai Uniót.

Utalva a görög bíróság csütörtöki döntésére, amely szerint a dezertőröket nem lehet kiadni Törökországnak, mert nem garantált, hogy hazájukban méltányos eljárásban lenne részük, Gyarmati István hangsúlyozta azt is, hogy sem az uniós, sem a görög törvények nem teszik lehetővé, hogy ebben a helyzetben a katonákat kiadják, és ezt Ankara is tudta.

A szakember megemlítette emellett azt is, hogy a török gazdaság nagy bajban van, megállt a növekedés, a tőke menekül az országból. Mint minden diktatúra felé haladó ország, Törökország sem az okokat próbálja meg orvosolni, hanem külső fenyegetést próbál nagyobbnak mutatni – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek