a Fehér Ház Washington DC-ben, a mindenkori amerikai elnök otthona és munkahelye, forrás: pixabay.com

Magyarics Tamás: nem meglepő az Orbán-Trump találkozó

Magyarics Tamás: nem meglepő az Orbán-Trump találkozó

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök hétfői találkozója jól illeszkedik a magyar miniszterelnök utóbbi időben folytatott magas szintű megbeszéléseinek sorába. Így vélekedett az Amerika-szakértő az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Az Orbán kormánnyal szembeni 2010-2016 közötti amerikai külpolitika abnormális volt – folytatta -, hiszen a viták ellenére Amerika és Magyarország szövetségesek. Megjegyezte, a NATO-ban Magyarország mindig nagyon szolidáris partnere volt Amerikának Oroszországgal szemben.

Kiemelte, a mostani találkozó üzenete az, hogy Magyarország és az Egyesült Államok elég sok kérdésben ugyanazon állásponton vannak, többek között a migráció kezelésének és a nemzetállamok megerősítésének témájában is.

A Magyarország és Amerika közötti lehetséges kereskedelmi kapcsolatokról és befektetésekről a szakértő azt mondta, Európával kapcsolatban az amerikaiak általában attól tartanak, hogy a kínaiak “hátsó kapukon” keresztül megpróbálnak pozíciókat szerezni.

“Kelet-Közép-Európa nyitott lenne a kínai befektetésekre, de ez a régió egyelőre nem a legprominensebb helyett foglalja el a kínai kereskedelmi kapcsolatokat nézve”

– fűzte hozzá.

Magyarics Tamás hangsúlyozta,

Amerika, Kína és Oroszország között geopolitikai kérdések dőlnek el, természetesen nem valószínű, hogy ennek Magyarország lenne a fő színtere, de az Egyesült Államok szeretné, ha szövetségesei ilyen szinten is az ő kívánságaikhoz igazodnának.

Kapcsolódó cikkek